Kabelätande djuret har etablerat sig i Sverige

Publicerad 15 juni 2021 kl 18.16

Inrikes. Den för Sverige, nya främmande stenmården har påträffats i nordöstra Skåne. Utifrån DNA-analyser kan arten nu anses vara etablerad och två nya fynd har också gjorts i Bromöllatrakten. Två nya studier visar att stenmården också vågar sig närmare bebyggelse än den svenska skogsmården.

Gilla artikeln på Facebook

I våras spreds oron över att en ny däggdjursart kanske hade fått fäste i Sverige. Med hjälp av studenter från Högskolan Kristianstad konstaterade Jägareförbundet att nio fynd av den främmande arten stenmård hade konstaterats i Bromöllatrakten.

Stenmården, besläktad med den svenska skogsmården, har orsakat stora skador nere i Europa där den tuggat sönder elkablar, isolering, med mera i allt från bilar till hus. I slutet av förra året började tre studenter från Högskolan Kristianstad studera stenmården i två olika examensarbeten, och nu är de klara med sina analyser.

– Resultaten visade ingen genetisk skillnad mellan de fyra kadavrens mitokondrie-DNA. Detta innebär att de alla fyra härstammar från en gemensam anmoder och således är släkt. Exakt hur de är släkt ser vi inte men de härstammar från minst två olika kullar. Därmed har föryngring skett i området och arten är etablerad, säger Karin Wetterberg, student på Biologprogrammet vid Högskolan Kristianstad, i ett utskick.

Att alla stenmårdar härstammar från en gemensam anmoder tyder på att det är en ensam hona som invandrat och förökat sig i området. Antingen att hon varit dräktig vid ankomst, eller att hon invandrat och parat sig med ett okänt antal hanar.

– Mitokondriellt DNA nedärvs strikt från modern och om det invandrat flera honor som fått ungar skulle chansen varit ytterst liten att vi fått in just dem som delar gemensamt mitokondrie-DNA, säger Elin Svensson, även hon student på Biologprogrammet.

En analys av miljön där stenmård och skogsmård återfanns visade att stenmård i högre grad söker sig närmare bebyggelse, vilket skulle kunna få konsekvenser för exempelvis sommarstugor som står tomma under vintern.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nederländerna: Uteslut Ungern ur EU

Pedofillagen blev spiken i kistan. Nu vill liberala Nederländerna utesluta Ungern ur unionen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Åklagaren rasar mot Stockholms tingsrätt efter Allra-fiasko

200 miljoner "borta".. "Det är oroväckande att det kan bli så uppenbara fel".0 

Federley "återförenas" med pedofilen

Bilder från grannar avslöjar.. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0