Ökad arbetslöshet när konjunkturen viker

Publicerad 17 juni 2019 kl 11.31

Ekonomi. Den globala konjunkturen bromsar in under 2019 och det kommer att påverka arbetsmarknaden. Invandrarna är ett segment som redan har en hög arbetslöshet som förmodligen kommer att förvärras i och med en stundande lågkonjunktur.

Gilla artikeln på Facebook

Den globala konjunkturen fortsätter att avmattas, vilket kommer att påverka den svenska konjunkturen och den inhemska sysselsättningen inom ett år, skriver Dagens Industri.

Den svenska arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna bedömer att landets BNP-tillväxt dämpas de närmaste åren och landar på enbart 1,6 procent 2020.

Annelie Almérus, arbetsmarkandsanalytiker på Arbetsförmedlingen, säger till Dagens Nyheter att konjunkturens försvagning i sin tur försvagar efterfrågan på arbetsmarknaden. Myndighetens bedömning är att arbetslösheten kommer att stiga redan under 2019. Enligt DN bedömer dessutom Arbetsförmedlingen att arbetslösheten kommer hamna på 6,7 procent i slutet av 2020. I absoluta tal betyder det att 359.000 arbetsföra personer kommer gå utan jobb under 2020.

Arbetsförmedlingen poängterar att det finns ett par problemområden för dem att hålla koll på när konjunkturen bromsas in. En av dessa är arbetslösheten hos de nyanlända, skriver DN.

Enligt ekonomifakta.se var 48,2 procent av de inskrivna på Arbetsförmedlingen utomeuropeiskt födda i maj 2019. Sverige har därmed inför lågkonjunkturen ett stort segment av arbetslösa som redan står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden.


Nyheter från förstasidan

Kommun stänger alla skolor och dagis på grund av hot

Elever får stanna hemma imorgon. Östgötska Valdemarsvik stänger verksamheterna efter att hot riktats mot dem under onsdagen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0