AFA-grundaren Mathias Wåg i samband med den aktuella rättegången.

Klandras sju gånger för att ha granskat vänsterextremister

Publicerad 15 januari 2024 kl 14.21

Media. Den invandringskritiska sajten Insikt24 klandras idag sju gånger av Medieombudsmannen (MO) för sin granskning av vänsterextremisten Mathias Wåg. Aldrig tidigare har en publicering lett till så många fällningar.

Dela artikeln

Insikt24 publicerade under förra året granskningar av AFA-grundaren Mathias Wåg i samband med att han stämdes för förtal.

Idag slog Mediernas etiknämnd – som består av diverse vänsterjournalister – fast att sajten ska klandras i sju fall.

När det gäller Mathias Wåg själv – som idag skriver för Aftonbladet – rapporterade Insikt24 bland annat om hans fortsatta kopplingar till terrorgruppen AFA och om att den kände vänsterextremisten bosatt sig i den idylliska dalagården Bertilsbo, där det inte bor en enda invandrare.

I detta fall anser MO att sajten inte presenterat "tillräckliga belägg för flera allvarliga påståenden som görs i artikeln och filmen". Man anmärker också på att den "ingående publiceringen av platsen för och bilderna på" Wågs bostad är "alltför långtgående".

Insikt24 klandras också ytterligare sex gånger för att ha publicerat namn på lika många vänsterextremister. Det rör sig om sex kompisar till Wåg som var på plats vid tingsrätten i samband med att Wåg var föremål för en förtalsrättegång. Här anser MO att det var skadligt för vänsterextremisterna att bli uthängda och utpekade som vänsterextremister.

DN-veteranen och vänsteraktivisten Caspar Opitz är Allmänhetens medieombudsman. Han säger till DN att en enskild publicering aldrig tidigare fällts så många gånger.

– Det här är inte journalistik, det handlar om att försöka sätta dit en meningsmotståndare, säger Caspar Opitz till DN.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.