Asylkaoset

Polisen: "kod 291" utanför asylboende i Norrköping

Publicerad 26 mars 2016 kl 17.47
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Det var oroligt utanför asylboendet "Bollen" i Norrköping natten till påskafton. Ett 20-tal personer samlades utanför boendet och flera av dem uppges ha beväpnat sig med järnrör. Händelsen har kodats med sifferkombinationen "291", vilket betyder asylrelaterad kriminalitet.
– Den har fått den relationskoden om man säger så, säger polisens vakthavande befäl till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Larmet om storbråket vid asylboendet på Ektorpsgatan kom in till polisen vid tvåtiden natten till lördagen. Ett 20-tal personer uppgavs ha beväpnat sig med bland annat järnrör och var ute efter att misshandla någon vid boendet.

– Det är en inkommande uppgift och min erfarenhet är att många gånger är att de första uppgifterna som skrivs in i ett ärende inte alltid stämmer i slutändan, säger polisens vakthavande befäl Lars-Göran Nilseryd om järnrörsuppgiften till Fria Tider.

– Men det har varit väldigt mycket patruller involverade i det, fortsätter han.

Mellan fem och sex polispatruller, alltså minst ett tiotal poliser, skickades till asylboendet för att ta hand om bråkmakarna.

Dementerar uppgifter i lokaltidingen
Enligt lokaltidningen NT.se var det upplopp utanför asylboendet, men det är en uppgift som polisen dementerar.

– Vakthavande som gjorde dagen här (Tor Sevelius red. anm) hade pratat med Norrköpings tidningar och de skrev att det var upploppsläge, men det tonade han ned. Det var ett 20-tal personer, det var lite rörigt och stökigt, men han gjorde inte gällande att det var ett upploppsläge.

Polisen grep en man i 30-årsåldern misstänkt för försök till grov misshandel.

– Försök till grov misshandel kan vara om man försökt sparka någon i huvudet, om man haft tillhyggen med sig. Men jag kan inte bekräfta att de hade tillhyggen med sig, säger Nilseryd

"Kod 291"
Polisen vill inte gå in på vilka det var som bråkade utanför asylboendet, men bekräftar att det handlar om asylrelaterad kriminalitet.

– När det är bråk mellan boende eller mot boende på ett av Migrationsverkets boenden så kodas det med en speciell kod, det här har fått den relationskoden om man säger så, säger Nilseryd.

Syftar du på kod 291?
– Ja, precis.

Nilseryd utesluter däremot inte att det handlar om etniska motsättningar mellan olika folkgrupper som bor på olika asylboenden i Norrköping.

– Det kan finnas bråk mellan folkgrupper på ett boende som kan bottna i det, så det här med rasism är lite svårt.

Det är inte första gången det är oroligt vid asylboendet "Bollen", som tidigare var studentbostäder. Under julhelgen ifjol knivskars en väktare utanför boendet efter att han försökt avvisa en grupp ensamkommande flyktingar från att ta sig in på boendet eftersom de inte var bosatta där.


Nyheter från förstasidan

Moderat vägrar rösta för vaccinpass

Jan Ericson går emot partilinjen. Kommer inte rösta för förlängd pandemilag i riksdagen idag.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.