Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S).

Kommunalrådet: Löfvens extramiljarder "kommer inte räcka långt"

Publicerad 20 januari 2020 kl 18.00

Inrikes. Flera kommuner varnar nu för att regeringens tillskott på fem miljarder till kommunsektorn inte är i närheten av vad som behövs för att rädda välfärden.

Gilla artikeln på Facebook

Under måndagen meddelade de fyra januaripartierna S, MP, C och L att regeringen skjuter till fem miljarder extra för att rädda välfärden i landet.

Partierna skyllde bland annat på att "svenska folket blir allt äldre" när de presenterade satsningen.

Men pengarna är långtifrån vad som behövs ute i kommunerna.

Sörmland får totalt 140 miljoner av extrapengarna och Eskilstuna är den kommun som där får mest, 35 miljoner, enligt P4 Sörmland. Pengarna ska gå till skola, vård och omsorg.

– Det kommer inte att räcka, långsiktigt behöver vi betydligt mer kraftfulla förstärkningar, säger Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) till P4 Sörmland och påpekar att kommunen måste bygga många förskolor och äldreboenden på grund av växande befolkning.

Enligt honom kommer pengarna "inte räcka särskilt långt".

P4 Sörmland har talat med fler kommunalråd som vittnar om samma sak: att mer pengar är bra, men att det som kommer är alldeles för lite.

Jimmy Jansson har tidigare vittnat om hur invandringen förändrat Eskilstunas ekonomi. Kommunen har till och med försökt vidta åtgärder för att få nyanlända att bosätta sig i andra kommuner. När det stod klart att Löfvenregeringen skulle luckra upp reglerna för familjeåterförening varnade han om att det kan leda till upp emot 2.000 fler invandrare i Eskilstuna de närmaste åren.

– Vi har redan nu en extrem trångboddhet och en enorm utmaning i att bygga skolor och förskolor. Vi har även en grannlaga uppgift i att få stopp på ökade kostnader kring försörjningsstöd. Det här var inte vad vi behövde, sade han till Eskilstuna Kuriren i april 2019 och påpekade att regeringen inte gjort någon konsekvensanalys av invandringen.

Så sent som i november förra året gjorde Jansson en "glasklar" koppling mellan invandring och brottslighet, och sade vidare till Expressen:

– Vi har 6.500 arbetslösa i Eskilstuna. 4.300 av dem är utrikesfödda, och kraven på arbetsmarknaden ökar konsekvent. Vi får för lite resurser från staten för att klara välfärden.

2015 sade Jimmy Jansson att det är "bra att en stads befolkning ökar", samtidigt som Sverigedemokraternas Adam Marttinen i samma debatt påpekade att hans parti i tio år varnat för att en okontrollerad invandring bland annat skulle leda till lägre försörjningsstöd och bostadsbrist, det som nu tycks ha inträffat i kommunen. Marttinen ville se "mer drag i galoscherna" från kommunstyrelsens ordförande för att stoppa problemen med invandringen redan då.


Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0