Det gällande kollektivavtalet mellan fastighetsförbundet Fastighets och Almega när det gäller ”serviceentreprenad”, vilket omfattar lokalvårdare, stipulerar att städare som fyllt 22 år ska ha en månadslön om minst 23.312 kronor per månad för heltidsarbete.
Enligt Hotell- och restaurangfackets kollektivavtal ska nya anställda inom branschen som saknar utbildning och erfarenhet tjäna minst 21.930 kronor per månad för heltidsarbete.
En grupp som långt ifrån behöver komma upp till dessa lönenivåer är så kallade arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU/EES. Dessa behöver bara tjäna minst 13.000 kr per månad under tiden de har sitt uppehållstillstånd för att kunna beviljas förnyat uppehållstillstånd.
I media och bland politiker brukar de som tjänar för lite för att få förnyat uppehållstillstånd ibland kallas för ”kompetensutvisade”. Totalt under 2019 var det 732 personer som Migrationsverket beslutade skulle utvisas för att de inte nådde upp till en månadslön om motsvarande 13.000 kronor under 2019.
Fria Tider har mejlat ett antal frågor till Migrationsverket presstjänst om villkor och statististik för de som arbetskraftsinvandrar från tredje världen.
På frågan om vad som krävs för att en person från området utanför EU/EES som ”arbetskraftsinvandrat” ska få stanna kvar som arbetskraftsinvandrare efter att det första, som mest tvååriga, uppehållstillståndet gått ut svarar Migrationsverket:
"För att en sökande ska kunna förlänga sitt arbetstillstånd måste personens lön och övriga anställningsvillkor ha varit minst i nivå med kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen. Hen ska även ha arbetat i sådan omfattning att lönen har kommit upp i minst 13 000 kronor i månaden före skatt. Villkoren ska ha varit uppfyllda under hela den tid som personen har haft arbetstillstånd i Sverige."
"Personen måste också ha omfattats av sjukförsäkring, livförsäkring, trygghetsförsäkring vid arbetsskada och tjänstepensionsförsäkring under hela den tid hen har haft arbetstillstånd i Sverige."
Migrationsverket förklarar vidare att det räcker att ha vistats i Sverige som arbetskraftsinvandrare under fyra av de senaste sju åren för att få permanent uppehållstillstånd:
"Ett arbetstillstånd kan beviljas för högst två år i taget. Efter det ansöker man om förlängning, upp till två år. När den sökande har haft arbetstillstånd som arbetstagare och arbetat i sammanlagt fyra år under de senaste sju åren kan hen bli beviljad permanent uppehållstillstånd när denna ansöker om förlängning av sitt tillstånd."
Migrationsverkets offentligt publicerade statistik för år 2019 anger att totalt 22.938 personer från utanför EU/EES fick förstagångsuppehållstillstånd som arbetstagare under 2019.
Av dem har cirka 9.200 har fått arbetstillstånd på två år under 2019, "förstagångs, första instans", enligt Migrationsverket
På frågan om hur många som sökte och beviljades förnyade, icke-permanenta uppehållstillstånd som arbetskraftsinvandrare från utanför EU/EES under 2019 svarar myndigheten:
"Ca 4600 har fått arbetstillstånd på 2 år under 2019, förlängning, första instans.
Endast 732 personer nekades förnyade, icke-permanenta uppehållstillstånd som arbetskraftsinvandrare från utanför EU/EES under 2019.
Fria Tider känner inte till hur många som trots allt fått stanna efter att ha överklagat Migrationsverkets beslut.