Kondomsex vanligast bland liberaler

Publicerad 12 december 2014 kl 08.23

Samhälle. Unga med en mer traditionell syn på sex använder mer sällan kondom än individer med en mer liberal syn på ämnet. Samtidigt är unga mer benägna att använda kondom vid samlag med en snygg eller utåtriktad partner, visar en svensk studie.

Gilla artikeln på Facebook

– Ett av de mest spännande resultaten i studien är att de som har en mer avslappnad syn på sex, exempelvis har många partners, öppna förhållanden och har en bred syn på vad sex är, har färre oskyddade sextillfällen än de som har en mer traditionell syn på sex, säger doktoranden Veronika Fridlund vid sociologiska institutionen vid Stockholms universitet, som ligger bakom avhandlingen där studierna presenteras, i ett pressmeddelande.

I studierna fick deltagarna svara på frågor om de sexpartners som de haft under de senaste 12 månaderna. Det visade sig att majoriteten hade haft vaginalsex, 99 procent (sic), och oralsex, 90 procent, medan 42 procent hade haft analsex.

En av de vanligaste orsakerna till att informanterna valde eller valde bort kondom med en tillfälliga partner var att man gjorde en bedömning av partnern. Om en kvinna skrattade, pratade mycket och var berusad så gjorde männen en bedömning att det var större risk att hon hade sex med andra än en kvinna som var blyg och tillbakadragen. För kvinnor som träffade män så gjordes ungefär samma skattning, men kvinnorna pratade snarare om att män som var ”players” eller var snygga var kopplade till en större risk.

Totalt deltog 1.022 individer mellan 15 och 32 år i studien.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så lyxigt är Greklands nya "inhumana" asylläger

Ska öka "mottagningskapaciteten" i hela EU. Lyxiga lägret kostade nästan en halv miljard kronor att bygga.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.