Foto: US Army

Konservativa män fysiskt starkare

Publicerad 13 april 2012 kl 04.08

Vetenskap.Män vars politiska åsikter återfinns inom högern är i genomsnitt fysiskt starkare än män med liberala eller socialistiska åsikter, visar en ny studie.

Gilla artikeln på Facebook

Män som tycker att välfärdsstaten ska stå tillbaka till förmån för personliga ansträngningar och en egen kämpaglöd lever som de lär, visar en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Human Nature. Enligt brittiska The Telegraph visar studien att konservativa män är fysiskt starkare än andra.

Forskarna hänvisar till muskulösa Hollywood-hjältar som Arnold Schwarzenegger, Chuck Norris och Sylvester Stallone som bevis på att fysisk styrka är kopplad till konservativ ideologi. Och det kan härröra från instinkter som går tillbaka till tiden då vi västerlänningar var jägare-samlare och då den starkaste överlevde, hävdar forskarna.

Den ultimata exemplet är Schwarzenegger som gick från muskulös actionhjälte till republikansk guvernör i Kalifornien, säger experterna.

Forskaren Aaron Sell vid Griffiths universitet i Australien säger att män är "gjorda för att kämpa", och att ju bättre de är, desto mer påverkar det deras beteende och attityder i konservativ riktning.

- Det handlar om män som är bättre på att reagera på hot, undvika eller fånga något som kastas mot dem och som är bättre på att ta en smäll, säger han.

Enligt forskarna kommer beteendet från våra förfäder, när fysisk aggression användes för att fastställa status inom ett samhälle.

Sell jämförde studier från USA, Indien, Sydamerika och Centralafrika för att komma till slutsatsen att den här typen av män i större utsträckning än andra ofta har högeråsikter. De är överrepresenterade bland konservativa i Storbritannien och bland republikaner i USA.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Ensamkommande flyktingbarn

Bisarra förklaringen. "Mamma glömde bort när jag var född."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Malmö ska "dygnet runt"-bevakas genom drönare

Polisens senaste metod mot kriminaliteten. "De ska hjälpa oss att förebygga och avbryta brott."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.