Terrordömde Johan Perssons pappa avfärdar konspirationsteorin som DN lanserade på onsdagen.

" />

Terrordömde Johan Perssons pappa avfärdar konspirationsteorin som DN lanserade på onsdagen.

" />

Terrordömde Johan Perssons pappa avfärdar konspirationsteorin som DN lanserade på onsdagen.

" />
Ur film av: Ö. t.v: Etiopisk militär. N. t.h: Shibbye/Persson

Konspirationsteori i DN avfärdas

Publicerad 17 februari 2012 kl 07.14

Inrikes.Uppgifterna i DN om att inga personer dog när de terrordömda vänsterjournalisternas privatarmé nedkämpades av etiopisk militär i somras tillbakavisas nu av terrorjournalisternas föräldrar.
– Det är olyckligt att Dagens Nyheter spekulerar på detta sätt, säger Johan Perssons pappa i ett pressmeddelande.

Gilla artikeln på Facebook

Det var på onsdagen som DN skrev en artikel där uppgifter från terrorjournalisternas advokat Thomas Olsson påstods "ge en helt ny bild" av vad som hände när de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson greps i Etiopien.

Enligt DN tydde mycket på att Johan Persson och Martin Schibbye aldrig träffat några gerillasoldater. Advokaten hävdade att påståenden från etiopisk militär om att 15 av svenskarnas soldater dödats i den eldstrid som utbröt när de greps troligen är ett rent påhitt.

–?Det har talats om ett antal döda, men det är väldigt oklart vad som hade hänt. Det har inte heller visats några bilder som på något övertygande sätt visar några förluster. Mycket talar för att det här var iscensatt av etioperna själva, sade advokaten utan att DN vare sig ställde någon kritisk följdfråga eller visade de aktuella bilderna.

Naturligtvis publicerade Fria Tider bilderna några timmar senare, varpå en debatt blossade upp på Twitter.

Men nu meddelar alltså Kjell Persson som nyss träffat både sonen Johan Persson och hans medgärningsman Martin Schibbye, att man inte ställer sig bakom uppgifterna i DN.

– Det är olyckligt att Dagens Nyheter och advokat Thomas Olsson spekulerar på detta sätt. Vi var inte informerade om detta, säger Kjell Persson i ett pressmeddelande från Journalistförbundet.

Fria Tider har tidigare gått igenom den del av processmaterialet som terrorjournalisterna själva lagt upp på nätet. Ingenstans nämns något om att ingen skulle ha dödats vid konfrontationen i somras.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.