Kraftig ökning av personrån i Göteborg

Publicerad 12 oktober 2019 kl 12.17

Inrikes. Personrånen i Göteborg har ökat kraftigt de senaste åren. Det visar ny statistik från polisen.

Gilla artikeln på Facebook

Under sommaren beskrevs Göteborg som en innerstad "i förfall" i Aftonbladet.

När Göteborgspolisen försökte skönmåla situationen i staden, var det flera i sociala medier som reagerade starkt.

"Jag har bott i Göteborg i hela mitt liv. Det har aldrig varit gängskjutningar, gruppvåldtäkter och rånmord i den utsträckningen det är nu! Sluta ljug! Minns skjutningen på näsets badplats 2001, då var det en stor händelse. Idag hade ingen ens höjt ett ögonbryn. Slut ljug!", skrev en man.

"Det där är inte seriöst. Alla vi som bor i/runt Göteborg har upplevt en dramatisk förändring. Sedan kan ni lägga ut vilka kurvor ni vill. Längre tillbaka så jobbade jag i Pressbyrån medan jag pluggade. Ensam Järntorget, bar hela dagskassan till bankinkast kl 02.00. Otänkbart nu", skrev journalisten Chris Forsne.

Nu visar siffror att antalet anmälda personrån i Göteborg har ökat med 34 procent de senaste fem åren, rapporterar P4 Göteborg.

Till och med september 2015 anmäldes 530 personrån i Göteborg. Under motsvarande period i år har det anmälts 713 stycken.

Enligt polisen handlar det ofta om gäng som ger sig på berusade personer och rånar dem på deras tillhörigheter. De flesta rånen begås i centrum och i nordost.

– Man ska komma ihåg att detta är brott som kränker integriteten väldigt mycket för de som blir utsatta, så det är ett bekymmer, säger Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, till P4.


Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0