Bostadsbubblan

Kraftigt ökad försäljning driver upp bostadspriserna

Publicerad 8 maj 2024 kl 18.26

Ekonomi. De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar att trenden med stigande bostadspriser håller i sig i april, både på villor och bostadsrätter i riket.

Dela artikeln

– Nu vågar säljare och köpare agera igen och en kraftigt ökad aktivitet drar med sig priserna, kommenterar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Den senaste statistiken från Mäklarstatistik visar att priserna på både villor och bostadsrätter i riket steg i april, med 1,5 procent på bostadsrätter och 0,9 procent på villor. Prisuppgången är tydligast på bostadsrätter i centrala Göteborg som steg 2,3 procent den senaste månaden. På tre månader har bostadsrättspriserna stigit med 3,8 procent medan villapriserna stigit med 2,6 procent.

Under april förmedlade Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag med 265 kontor runt om i landet, 30 procent fler bostäder än april 2023.

– Trenden håller i sig med stigande priser men det som är ännu mer påtagligt är hur kraftigt antal bostadsaffärer stiger i april. Räntebeskeden ger en mer positiv framtidstro på bostadsmarknaden som i sin tur gör att betydlig fler säljare och köpare vågar agera. Ökad aktivitet och efterfrågan drar med sig priserna trots att vi fortfarande har ett stort utbud över hela landet, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett utskick.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.