Johan Pehrson (L).

Kraftigt svenskt ras i Pisa-mätningen

Publicerad 5 december 2023 kl 13.24

Utrikes. 15-åringa elever i Sverige tappar stort i den globala kunskapsmätningen Pisa – resultatet är historiskt dåligt.

Dela artikeln

Sverige har tappat stadigt i Pisa-mätningarna under åren i takt med invandringen från tredje världen.

Resultatet från Pisa-undersökningen 2022 visar nu att läget börjar bli allvarligt. Det rör sig om en minskning i matematik på 482 (-21 poäng jämfört med 2018) och i läsförståelse på 487 (-19 poäng).

– Det har aldrig varit ett större tapp i matematik och läsförståelse. Det är historiskt, säger arbetsmarknads- och integrationsministern Johan Pehrson (L) på en presskonferens.

Andelen elever som inte når en grundläggande nivå i matematik enligt Pisa har ökat med 8 procentenheter. I antal motsvarar detta alla 15-åringar i Göteborg och Malmö.

– Aldrig tidigare har Sverige tappat så tydligt i en kunskapsmätning. Dessutom ser vi att de tre internationella studier som presenterats under 2023 alla visar samma sak. Svenska elevers kunskaper har försämrats på flera områden. I en vanlig klass med 30 elever fanns det tidigare 5 elever som inte kunde läsa ordentligt, och nu är det 7 elever. Det är allvarligt och regeringen går vidare med viktiga åtgärder för att öka den statliga styrningen, stärka likvärdigheten och gå tillbaka till en skola som tidigt lär eleverna att läsa, skriva och räkna, säger Johan Pehrson.

Trots en försämring av de svenska resultaten ligger Sverige fortsatt över genomsnitten i OECD i alla tre ämnesområden. Detta beror till stor del på att flertalet OECD-länder också försämrat sina resultat i matematik och läsförståelse.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.