En övervakningskamera fångade irakiern när han jagade efter 16-åringen med kniven.

Kriminellt "barn" fick gymnasieamnesti av Löfven – högg skånsk pojke i ryggen

Publicerad 8 december 2020 kl 18.08

Inrikes. Ett kriminellt irakiskt "flyktingbarn" fick stanna i Sverige tack vare regeringens så kallade gymnasielag. Nu döms han till några månaders fängelse efter att ha huggit ner en 16-årig svensk pojke på busstationen i skånska Sjöbo.

Gilla artikeln på Facebook

© Bengt Nyman

Stefan Löfven (S).

En kvinna satt den 14 oktober 2020 i vänthallen på busstationen Sjöbo. Hon gick ut för att röka och då passade irakiern, som idag påstår sig vara 21 år, på att stjäla ett cigarettpaket ur hennes jackficka.

När hon gick ut igen stod tjuven där. Han tog fram en kniv och stirrade på henne, varpå hon blev rädd och sprang in igen.

Den 16-åriga pojken fick höra talas om stölden och frågade irakiern om denne hade stulit något. Irakiern blev kränkt och började bråka med pojken och hans vänner. Han jagade dem med kniven och hann ifatt 16-åringen och högg honom i ryggen.

Övervakningsbilder visar hur 16-åringen i panik och chock sprang in i kiosken My Way vid stationen och fick hjälp med sina skador.

När en polisman kom till platsen för att gripa irakiern hotade denne att döda och "slakta" honom. Han försökte skalla polismannen, sparka honom på kroppen och slå honom i huvudet med armbågen. Enligt polismannen var det bara ren tur att han inte skadades.

Irakiern, som skyller på att han har "grav ADHD", döms även för att ha hotat väktare på asylboendet Nordkalotten Hotell i Luleå där han bodde. Sammanlagt döms han för åtta olika brott till ett halvårs fängelse och utvisning.

Eftersom Sverige tillämpar så kallad två tredjedelsfrigivning innebär det egentligen fyra månaders fängelse.

Irakiern förekommer sedan tidigare under fem avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast den 1 september 2020 i Linköpings tingsrätt för stöld, ringa stöld och ringa narkotikabrott till skyddstillsyn. Han dömdes också den 15 maj 2018 för försök till stöld, ringa narkotikabrott och hot mot tjänsteman till villkorlig dom.

Trots sin brottslighet och brist på asylskäl kunde irakiern den 5 september 2018 ansöka om uppehållstillstånd på gymnasiestudier, i enlighet med regeringens kontroversiella gymnasieamnesti för "ensamkommande flyktingbarn" som ljugit om sin ålder och visat sig vara vuxna män. Migrationsverket beviljade honom ny prövning den 1 mars 2019. Den 24 oktober 2019 beslutade Migrationsverket dock att inte bevilja uppehållstillstånd. Beslutet överklagades till migrationsdomstolen som avslog överklagandet. Migrationsverkets beslut vann laga kraft den 5 augusti 2020.

"Han har inga släktingar i Sverige. Han har inte arbetat i Sverige. Han saknar bostad i Sverige", sammanfattar Ystads tingsrätt.


Nyheter från förstasidan

"Årets nybyggare" dömd för hedersvåld

Prisades och blev M-politiker. Men nu har mönsterinvandraren dömts efter ett bildrama med dottern.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.