Kungen om krisen: Om några månader kan mycket ha förändrats

Publicerad 25 december 2020 kl 13.12

Inrikes. Kung Carl XVI Gustaf hyllar nu alla som jobbar med att bekämpa coronapandemin men han ser också ljuset komma nästa år. "Ett omtumlande år går mot sitt slut", sade han i sitt jultal, där han även lyfte betydelsen av kulturella traditioner.

Gilla artikeln på Facebook

Under juldagen sändes kungens årliga jultal.

Där hyllande han bland annat vårdpersonalen som jobbar mot coronasmittan, och han sände en tanke till alla dem som direkt eller indirekt drabbats av sjukdomen.

– Ni är många i vårt land som dagligen arbetar med att bekämpa pandemin, att ta hand om dem som blivit sjuka, och att se till att vårt samhälle fortsätter att fungera. Era arbeten kan sällan skötas hemifrån. Men vi är alla helt beroende av det ni gör. Till er vill jag säga: vi ser era insatser och vi är alla djupt tacksamma för dem, sade han.

Men han hyllade också den svenska jultraditionen. Den är viktig både individen och samhället, förklarade han.

– Här på Drottningholms slott finns många fina minnen. Jag minns min barndoms jular med värme, precis som jag önskar att mina barn och barnbarn ska minnas sina. Jag tänker på julhyacinterna och julgranen. På juldagens gudstjänst i slottskapellet. Eller julpusslet, som ofta hade minst tusen bitar. Jag tror, att traditioner är viktiga. De håller ihop både samhällen och familjer. De skapar trygghet och kontinuitet, skänker tröst och gemenskap, fortsatte kungen.

Nästa år tror han kommer blir betydligt bättre.

– Ljuset kommer tillbaka. Vaccin är på väg. Och redan om några månader kan mycket ha förändrats. Vi måste tro på framtiden. Och även om vi kommer att se tillbaka på detta år på olika sätt, kommer vi också att minnas att vi tog oss igenom denna prövning tillsammans.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0