Kvarts miljon svenskar köper Volvo – bolaget blir ändå inte svenskt

Publicerad 29 oktober 2021 kl 07.59

Ekonomi. Från och med idag kommer Volvos svenska personbilstillverkning återigen att handlas på Stockholmsbörsen, när Volvo Car AB noteras som eget börsbolag. Men trots att närmare en kvarts miljon svenskar anmält sig för att köpa aktien kommer bolaget inte att bli svenskt – då kinesiska Geely alltjämt kontrollerar runt 80 procent av rösterna på stämman.

Gilla artikeln på Facebook

Volvos personbilstillverkning såldes till utlandet 1999 när det alltjämt svenska börsbolaget Volvo AB avyttrade dotterbolaget Volvo Personvagnar till amerikanska Ford Motor Company. År 2010 sålde Ford vidare dotterbolaget till kinesiska Geely.

Nu ska personbilsbolaget, som sedan dess döpts om till Volvo Cars, självt noteras på Stockholmsbörsen. Enligt uppgifter till SVT har över 200.000 svenskar anmält intresse för att teckna aktien, som beskrivs som en "folkaktie". SvD Näringsliv uppger på torsdagskvällen att antalet svenska köpare överstiger 240.000 personer.

– Det har varit ett mycket starkt intresse för Volvo Cars, det har varit ett väldigt tryck. Det här är ett urstarkt varumärke och kan bli en folkaktie, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson till SvD Näringsliv.

Skulle Volvo Cars få 240.000 aktieägare kvalar det direkt in bland de tio mest ägda bolagen på Stockholmsbörsen, enligt Aftonbladet.

Sverre Linton, chefsjurist på organisationen Aktiespararna, varnar dock för att folk kan tro att bolaget därigenom åter blir svenskt.

– Man ska inte låta sig luras och tro att Volvo hux flux blir ett svenskt bolag. Det kommer fortfarande vara väldigt starkt dominerat från Kina, säger han.

Volvo Cars kinesiska ägare Geely kommer att fortsätta att sitta på ungefär 80 procent av rösterna i bolaget, vilket gör att de i princip kan driva igenom vilka beslut som helst på bolagsstämman.

Analytikern Marcus Hernhag har tidigare varnat för att aktiens låga teckningskurs tyder på att intresset är svalare än väntat. Men förvaltaren Alecta gör en annan bedömning.

– Volvo Cars är en intressant investering. Bolaget är väl positionerat i transformationen av bilsektorn och har höga ambitioner kring omställning och elektrifiering. Vi tror att det blir en god investering på lång sikt för Alectas kunder, säger Liselott Ledin, chef för aktieförvaltning på Alecta, till Dagens Industri.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Vaccinet kan vara 40 gånger mindre effektivt mot omikron

Dystra siffror i första studie. Samtidigt visar forskare på "stark korrelation" mellan förekomsten av resistenta mutationer och hur stor andel av befolkningen som är vaccinerad.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.