Kvinnan på Pite havsbad gjorde kraftigt motstånd. Efter våldtäkten lyckades hon slå 28-åringen (bilden) medvetslös med en bordslampa.

Kvinnan sa "nej" när han friade – då våldtog han hennes mamma för att "återfå sin heder"

Publicerad 30 januari 2018 kl 18.49

Inrikes. En 28-årig man från Syrien friade till en kvinna i Piteå – men fick nobben. Han blev då så kränkt att han omedelbart låste in kvinnans mamma i sovrummet där han utsätte henne för en mycket brutal och sadistisk våldtäkt.

Gilla artikeln på Facebook

Den våldtagna kvinnan kom till Sverige som asylsökare med sina två döttrar och familjen lärde känna våldtäktsmannen i slutet av år 2015.

Kvinnan berättade under rättegången att hon kom att betrakta honom som sin lillebror. När syriern bad om hennes dotters hand blev hon förtjust och ville gärna att han och dottern skulle bli ett par.

Senare flyttades mamman och hennes döttrar till en stuga vid asylboendet Pite havsbad i Piteå. Men när 28-åringen den 13 december 2017 kom och hälsade på för att "officiellt" fria vägrade dottern gå med på att gifta sig med honom.

En hätsk diskussion uppstod, varpå dottern lämnade stugan. Mamman tyckte synd om 28-åringen och ville trösta honom med en kopp te. Men när hon gick in i köket grep han tag om hennes rumpa, varpå hon vände sig om och gav honom en örfil.

Han vred då bak hennes arm, knuffade han henne framåt mot sovrummet och låste dörren. 

Kvinnan försökte förgäves resonera med 28-åringen.

– I vår kultur blir nämligen både en våldtäktsman och en våldtagen kvinna utsatta för en påtaglig risk att bli dödade, förklarade hon under rättegången

Därefter utsattes kvinnan för en mycket brutal våldtäkt. Hon lyckades till en början ge honom en spark i testiklarna. Men han övermannade henne, klöste, nöp och bet henne över kroppen, höll för hennes mun och näsa och överöste henne med slag tills hon svimmade.

När mamman återfick medvetandet låg den 28-årige araben över henne och våldtog henne. När han var färdig och började klä på sig sade han:

– Du ska ställa upp varje gång jag vill ha dig.

Mamman blev då så upprörd att hon tog en skrivbordslampa med en metallbas och slog den i nacken på syriern, så att han svimmade. Det var i det tillståndet som polisen hittade honom.

Luleå tingsrätt har nu dömt 28-åringen till det med svenska mått mycket höga straffet fyra års fängelse för våldtäkt.

"Tingsrättens uppfattning är att den gärning som [asylsökaren] döms för är så pass allvarlig, rå och kalkylerad att det finns goda skäl att utnyttja den övre delen av straffskalan för det aktuella brottet", skriver domstolen.

Bland annat tar tingsrätten i beaktande att 28-åringen själv uppget att "han visste om att hon riskerade att bli dödad i hemlandet om det kom fram att hon var ett våldtäktsoffer och att han därför utgick från att hon inte skulle vilja sprida det vidare att hon hade blivit våldtagen".

Våldtäkten hade dessutom "ett tydligt och uttalat inslag av maktutövning", enligt domen.

"[Mannen] har uppgett att han kände sig kränkt över att dottern hade gett honom nobben och att han begick våldtäkten för att få upprättelse för sin värdighet. Tingsrätten kan inte se annat än att han begick våldtäkten för att straffa modern och dottern. Syftet med våldtäkten utgör en omständighet som driver straffvärdet uppåt."

Den syriske mannen har vistats i Sverige sedan oktober 2015. Han är syrisk medborgare och har beviljats tidsbegränsat uppehållstillstånd som "alternativt skyddsbehövande".

Migrationsverket har invänt att det råder ett "absolut hinder mot verkställighet av utvisningar till Syrien på grund av den rådande konflikten där". Luleå tingsrätt väljer ändå att döma 28-åringen till utvisning – i tio år.

"Villkorlig frigivning blir tidigast aktuell för [syriern] om tre år och det är inte givet att situationen i Syrien om tre år är lika katastrofalt dåligt som det är nu. Därför kan rätten inte nu göra bedömningen att det finns ett verkställighetshinder att beakta. Det framstår som lämpligare att låta frågan om huruvida det finns hinder mot att verkställa en utvisning anstå till tidpunkten då en utvisning kan bli aktuell", skriver domstolen.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.