Löfven ska sprida "trygghet och social stabilitet" över världen

Publicerad 8 juni 2019 kl 18.50

Inrikes. Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) vill sprida "den svenska modellen" över hela världen. Det kommer göra den starkare, tryggare och mer stabil, säger han efter ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Gilla artikeln på Facebook

Under fredagen mötte Stefan Löfven Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris i syfte att fördjupa ländernas partnerskap för innovation, digital omvandling och så kallade gröna lösningar.

Detta samarbete mellan Sverige och Frankrike slöts 2017 för att möta den digitala utvecklingen och "klimatomställningen".

– Vi samtalade om hur vi skapar fler schyssta jobb och hållbar tillväxt i båda våra länder, förklarar Stefan Löfven på sin Facebook.

Under statsministerns besök i Paris bjöds han även in till G7-gruppen, där han höll tal om den svenska modellen och om, som han kallar det: lösningar för framtidens globala arbetsmarknad.

– När sju av världens största industrialiserade ekonomier vill lyssna till vad som har gjort den svenska arbetsmarknadsmodellen så framgångsrik genom åren, då känner jag som statsminister lite extra stolthet över Sverige, säger Löfven.

Vid mötet med G7-länderna berättade han om när de svenska fackförbunden och näringslivet 1938 skrev under Saltsjöbadsavtalet för att motverka konflikter på arbetsmarknaden.

Lösningen var "social dialog", menar Löfven och enligt honom är det detta avtal som därefter legat till grund för Sveriges välfärd.

– Det är också anledningen till att jag grundat Global Deal-initiativet för att främja social dialog globalt, och som jag uppmanar fler länder att ansluta sig till. Inte för att jag vill att alla länder ska utforma sin arbetsmarknad exakt som i Sverige. Utan för att social dialog och trepartssamverkan i regel är något så ovanligt som en lösning där alla parter är vinnare, säger han.

– Löntagarna vinner inflytande, bättre arbetsvillkor, högre löner och bättre möjligheter till utbildning och välfärd. Företagen vinner arbetsro, förändringsvilja, respekt för sin rätt att leda, ökad produktivitet och starkare konsumenter. Samhället blir starkare och vinner trygghet och social stabilitet, enligt den svenske statsministern.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nya jobb i USA

Börsen upp tolfte dagen på två veckor.. Bidragseufori ger fortsatt rally i stödpaketens spår.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus