Löfven ska sprida "trygghet och social stabilitet" över världen

Publicerad 8 juni 2019 kl 18.50

Inrikes. Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) vill sprida "den svenska modellen" över hela världen. Det kommer göra den starkare, tryggare och mer stabil, säger han efter ett möte med Frankrikes president Emmanuel Macron.

Gilla artikeln på Facebook

Under fredagen mötte Stefan Löfven Frankrikes president Emmanuel Macron i Paris i syfte att fördjupa ländernas partnerskap för innovation, digital omvandling och så kallade gröna lösningar.

Detta samarbete mellan Sverige och Frankrike slöts 2017 för att möta den digitala utvecklingen och "klimatomställningen".

– Vi samtalade om hur vi skapar fler schyssta jobb och hållbar tillväxt i båda våra länder, förklarar Stefan Löfven på sin Facebook.

Under statsministerns besök i Paris bjöds han även in till G7-gruppen, där han höll tal om den svenska modellen och om, som han kallar det: lösningar för framtidens globala arbetsmarknad.

– När sju av världens största industrialiserade ekonomier vill lyssna till vad som har gjort den svenska arbetsmarknadsmodellen så framgångsrik genom åren, då känner jag som statsminister lite extra stolthet över Sverige, säger Löfven.

Vid mötet med G7-länderna berättade han om när de svenska fackförbunden och näringslivet 1938 skrev under Saltsjöbadsavtalet för att motverka konflikter på arbetsmarknaden.

Lösningen var "social dialog", menar Löfven och enligt honom är det detta avtal som därefter legat till grund för Sveriges välfärd.

– Det är också anledningen till att jag grundat Global Deal-initiativet för att främja social dialog globalt, och som jag uppmanar fler länder att ansluta sig till. Inte för att jag vill att alla länder ska utforma sin arbetsmarknad exakt som i Sverige. Utan för att social dialog och trepartssamverkan i regel är något så ovanligt som en lösning där alla parter är vinnare, säger han.

– Löntagarna vinner inflytande, bättre arbetsvillkor, högre löner och bättre möjligheter till utbildning och välfärd. Företagen vinner arbetsro, förändringsvilja, respekt för sin rätt att leda, ökad produktivitet och starkare konsumenter. Samhället blir starkare och vinner trygghet och social stabilitet, enligt den svenske statsministern.


Video: Vrålar om Allah. Kvinnorna fick gå för sig under muslimernas maffiga maktdemonstration på Malmös gator.0 Plus

Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Mer från Inrikes

Socialstyrelsen mörkar coronaberedskap

Hemligstämplas av Socialstyrelsen.. Om allmänheten får reda på hur sårbart Sverige är riskerar det att "försvåra" situationen, enligt myndigheten.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0