Kronraset
Riksbankschef Stefan Ingves får ofta skulden för kronraset.

Larmet: "Ge upp allt hopp om kronan"

Publicerad 29 juli 2019 kl 20.21

Ekonomi. Den svenska kronans värde fortsätter att falla och förväntas vid årsskiftet nå samma nivå som under finanskrisen. Jämfört med andra valutor inom OECD är det endast den turkiska liran som tappar mer än kronan, enligt Dagens Nyheter.

Gilla artikeln på Facebook

Dagens Nyheter har pratat med experter som bedyrar att det inte finns någon anledning till oro med anledning av kronraset.

Andra är dock mer skeptiska. "Analytikerna har fel – ge upp allt hopp om kronan" skriver exempelvis Henrik Mitelman i en analys i Dagens Industri.

Enligt Mitelman pekar det mesta på att den svenska valutan "blir en ännu sorgligare historia" och att politikerna inte kommer att vända trenden. Han nämner bland annat att Riksbanken krampaktigt håller fast vid sitt så kallade inflationsmål och därför "ständigt måste pressa upp importpriserna genom att sänka värdet på kronan".

"Då blir allt lite dyrare, till glädje för ingen utom Riksbanken och en del exportörer", skriver Henrik Mitelman.

Dystra tillväxtutsikter i kombination med ett "anmärkningsvärt" snabbt krympande svenskt bytesbalansöverskott förvärrar situationen, enligt honom.

Analyshuset Capital Economics spår samtidigt att kronans värde kommer att sjunka till 11 kronor mot euron redan i slutet av året. Kronan har inte handlats på så låga nivåer sedan under finanskrisen 2009, skriver DI.

"Slutsatsen är att ekonomin helt klart har tappat mycket momentum i mitten av året och det kommer att vara svårt för beslutsfattare att fortsätta att blunda för detta", skriver Capital Economics enligt DI.

Sveriges Radios "P1-Morgon" sände på måndagen ett inslag om att rekordmånga svenskar väljer att semestra i Sverige i år istället för att åka utomlands. Nordic Camping First Camp, som driver 40 campingplatser, säger att de har ökat sina intäkter med 20 procent sedan samma period 2018. Svenska Turistföreningen har haft 11 procent fler bokningar än förra året.

De experter som SR har bjudit in till P1-Morgon anser dock att trenden beror på "Greta" och att svenskar känner "flygskam".


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Sparkades från MP för politisk extremism – är nu vapenhandläggare på polisen

Fattar beslut – om din lämplighet. Nu bekräftar polisen för Fria Tider att muslimska aktivisten jobbar som vapenhandläggare. 0 

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.