Kronraset
Riksbankschef Stefan Ingves får ofta skulden för kronraset.

Larmet: "Ge upp allt hopp om kronan"

Publicerad 29 juli 2019 kl 20.21

Ekonomi. Den svenska kronans värde fortsätter att falla och förväntas vid årsskiftet nå samma nivå som under finanskrisen. Jämfört med andra valutor inom OECD är det endast den turkiska liran som tappar mer än kronan, enligt Dagens Nyheter.

Gilla artikeln på Facebook

Dagens Nyheter har pratat med experter som bedyrar att det inte finns någon anledning till oro med anledning av kronraset.

Andra är dock mer skeptiska. "Analytikerna har fel – ge upp allt hopp om kronan" skriver exempelvis Henrik Mitelman i en analys i Dagens Industri.

Enligt Mitelman pekar det mesta på att den svenska valutan "blir en ännu sorgligare historia" och att politikerna inte kommer att vända trenden. Han nämner bland annat att Riksbanken krampaktigt håller fast vid sitt så kallade inflationsmål och därför "ständigt måste pressa upp importpriserna genom att sänka värdet på kronan".

"Då blir allt lite dyrare, till glädje för ingen utom Riksbanken och en del exportörer", skriver Henrik Mitelman.

Dystra tillväxtutsikter i kombination med ett "anmärkningsvärt" snabbt krympande svenskt bytesbalansöverskott förvärrar situationen, enligt honom.

Analyshuset Capital Economics spår samtidigt att kronans värde kommer att sjunka till 11 kronor mot euron redan i slutet av året. Kronan har inte handlats på så låga nivåer sedan under finanskrisen 2009, skriver DI.

"Slutsatsen är att ekonomin helt klart har tappat mycket momentum i mitten av året och det kommer att vara svårt för beslutsfattare att fortsätta att blunda för detta", skriver Capital Economics enligt DI.

Sveriges Radios "P1-Morgon" sände på måndagen ett inslag om att rekordmånga svenskar väljer att semestra i Sverige i år istället för att åka utomlands. Nordic Camping First Camp, som driver 40 campingplatser, säger att de har ökat sina intäkter med 20 procent sedan samma period 2018. Svenska Turistföreningen har haft 11 procent fler bokningar än förra året.

De experter som SR har bjudit in till P1-Morgon anser dock att trenden beror på "Greta" och att svenskar känner "flygskam".


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.