Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Liberalerna röstade ja till att avskaffa Sverige

Publicerad 19 november 2017 kl 23.18

Inrikes. Sverige ska avskaffas som suverän nationalstat och uppgå i en "europeisk federation" som centralstyrs från Bryssel. Detta förslag röstade Liberalerna ja till på sitt landsmöte på söndagen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var ungdomsförbundet Luf som hade lagt fram förslaget inför stämman. I motionen, "Det är dags för federation", står att Liberalerna ska "ta ställning för att den europeiska unionen på sikt utvecklas till en europeisk federation".

EU-federationen ska bli något som liknar USA med en egen president och ett parlament med två kamrar. EU ska också få rätt att bestämma över medlemsstaternas "utrikes- och säkerhetspolitik, valuta- och penningpolitik samt miljö, kamp mot internationell brottslighet" och "vissa skatter".

Det framkommer av motionen, som alltså klubbades igenom av Liberalerna på söndagen.

På sociala medier är det många liberala profiler som jublar åt att förslaget, som i praktiken innebär att Sverige avskaffas som självständigt land och blir en delstat styrd från Bryssel, antogs.

"Liberalerna tog nu beslutet att verka för att EU blir en federation! Äntligen!!!!" skriver exempelvis EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L).

I en debattartikel i UNT i maj konstaterade Luf-ordföranden Joar Forssell att en federation skulle ha många fördelar. Exempelvis skulle federationen kunna tvinga länder som Ungern att ta emot invandrare från tredje världen.

"Att ta bort viss makt från enskilda regeringar är inte en fråga om att minska människors inflytande, tvärtom handlar det om att göra EU mer demokratiskt", skrev han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.