Utrikesministerns uttalande om danskar stämmer inte, avslöjar danska medier.

Linde påstod "väldigt mycket mejl" klagar på danskar – egentligen var det bara ETT

Danska DR begärde ut e-posten

Publicerad 26 juni 2020 kl 17.37

Utrikes. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) skällde ut danska turister och påstod att "väldigt mycket mejl" vittnade om att danskar inte följer svenska coronarestriktioner när de kommer hit. DR Detektor granskade hennes uttalande och upptäckte att det var bara ett enda e-post som klagade på danskar.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i mitten av juni som utrikesminister Ann Linde i DN påstod att hon fått många e-post om danskar som bryter mot Sveriges coronaregler.

– Vi får väldigt mycket mejl om att det kommer folk från Danmark och att de inte följer den sociala distanseringen och flyttar ihop borden på restauranger och allt möjligt, sade hon till tidningen.

Men nu har DR Detektor granskat hennes påstående.

De danska journalisterna har begärt ut mejlen och av totalt elva e-post handlar bara ett om danskar som inte följer reglerna.

Det står inte heller i något mejl att danskar "flyttar ihop borden på restauranger och allt möjligt", som Ann Linde uttrycker det i DN.

De övriga tio e-posten handlar om gränsöppningen mellan Sverige och Danmark.

"Hej Ann. Jag håller helt med den danska ståndpunkten att inte tillåta svenskar att komma in i Danmark. Sverige har helt tappat striden mot Covid-19", skriver en dansk bosatt i Helsingborg till den svenska ministern.

Detektor har sökt Ann Linde för en intervju men nekats. Utrikesministerns presschef påstår att Linde inte citerats "exakt" i DN-intervjun, även om intervjun godkändes innan publicering. Ann Linde ska även ha informerats om turisters beteende via andra källor, så som sociala medier, media, samtal och "personlig kontakt med bekanta och vänner", hävdas det.

Dessutom ska även ministern för nordiskt samarbete, Anna Hallberg (S), ha fått mejl om turisters dåliga beteende. Och det handlade inte bara om danskar, påstås det. Uttrycket "och så där" upprepas.

Enligt presschefen såg det egentliga citatet ut så här:

– För att de ska komma hit gäller att de måste följa reglerna. Både jag och Nordenministern Anna Hallberg har fått väldigt mycket mejl och så där, som säger att nu kommer det folk från Danmark och så där, de följer inte sociala distanseringen, de flyttar ihop bord på restauranger och allt möjligt – folk uttrycker verkligen sina känslor.

DR Detektor har därför frågat både Ann Linde och Anna Hallberg hur många e-post de fått in om turister i allmänhet som bryter mot de svenska coronarestriktionerna. Ingen av dem har svarat.


Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Cementkrisen sprider sig till fler branscher

Även åkerier vill nu varsla. "Konsekvenserna av det här beslutet blir otroligt stora."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.