Samlade material om Patrik Ehn redan ett år före uteslutningen.

" />

Samlade material om Patrik Ehn redan ett år före uteslutningen.

" />

Samlade material om Patrik Ehn redan ett år före uteslutningen.

" />
Foto: Esquilo/CC-BY-SA

Linus Bylund ville läcka om partikamrat

Publicerad 25 mars 2014 kl 15.49

Inrikes.När SD-ledningen ville bli av med partiets starke man i Göteborg, Patrik Ehn, hoppades Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund få fram uppgifter att läcka till media för att förstöra för Ehn. Det avslöjas i en film som läckt till Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Under turerna kring uteslutningen av Patrik Ehn våren 2013 läcktes uppgifter om Ehn kontinuerligt från SD till bland annat vänsterextrema Expo och Nyheter24.

Redan 15 minuter innan partistyrelsen officiellt gick ut med information om sitt beslut i ärendet Ehn kunde Expo, som första nyhetsförmedlare, berätta att styrelsen fattat beslut om att utesluta Ehn.

De upprepade läckorna ledde till misstankar om att ledande personer inom SD systematiskt försåg massmedia med komprometterande uppgifter om partikamrater som de ville bli av med.

Igår konfronterade Aftonbladet Bylund med två filmer som den före detta, numera uteslutna, sverigedemokraten Daniel Assai spelat in.

I den första filmen beskriver Bylund riksdagsledamoten Kent Ekeroth som ”ett ok” för partiet, därför att Ekeroth är för skarp i sin kritik mot islam.

I den andra filmen efterlyser Bylund i ett samtal med Assai komprometterande material om Patrik Ehn som man kan läcka till media.

– Jag skulle vilja ha någonting på Patrik Ehn som förstör för honom. Jag har så mycket nu men det är publika saker som han gjort och twittrat. Det måste vara någonting tungt som vi kan läcka, säger Bylund i filmen.

Daniel Assai svarar Bylund att han ska fundera på vad han kan hitta, varefter Bylund fortsätter:

– Det ska vara någonting som man har kommit åt, som en privat mejlkonversation.

När Aftonbladets reporter visar filmen för Bylund hävdar han att han ”fantiserar” i samtalet med Assai.

– Det är en pågående diskussion där vi har pratat om det här en massa gånger. Och jag fantiserar ju liksom. Det finns så brett underlag på att personen som man diskuterar här inte hör hemma i partiet, det är jag helt övertygad om.

Bylund antyder att det var Assai och inte han som ville läcka uppgifter om Ehn till media.

– Det här med att läcka till media det är ju Daniel som liksom pratat om i många veckor. Det är naturligtvis ingenting jag skulle säga i en talarstol men i en diskussion med en annan människa säger man saker för att föra en diskussion, det är ingenting, säger Bylund till Aftonbladet.

Efter att Aftonbladet visat honom filmerna publicerade Bylund igår en förklaring till sina uttalanden på sin blogg.

”Detta ser naturligtvis mycket illa ut, det är jag den förste att erkänna”, skriver Bylund. Han fortsätter:

”I frustration över det faktum att jag vet att medlemmen ideologiskt sett inte är Sverigedemokrat, men att det är svårt att påvisa ”på pappret”, så tänker jag helt enkelt högt.”

Filmen uppges vara inspelad i april 2012, nästan ett år innan uteslutningsärendet mot Ehn inleddes i mars 2013.

Uppgifterna om att Bylund ville få fram uppgifter om Ehn att läcka är inte nya, även om det är först nu som filmbevis presenterats. Redan i höstas rapporterade Expo att flera källor inom SD berättat att Bylund varit på jakt på något ”tungt som vi kan läcka” om Ehn som ”förstör för honom”.

När Expo i november konfronterade Bylund med uppgifterna hade han en annan förklaring än den han nu presenterar. Efter att först ha sagt sig inte kunna minnas uttalandet om att läcka, ringde Bylund senare upp Expo och förklarade att han velat testa om personen han talade med var trovärdig.

– När det gäller privata konversationer så kan det hända att jag säger kontroversiella saker. Dels för att man känner på sig att den här killen man pratar med kan vara bra att kolla upp, för att ta reda på huruvida han kan hålla saker mellan två personer. Det här är nog ett sådant sammanhang, sade Bylund till Expo.

Patrik Ehn sätter emellertid ingen tilltro till Bylunds förklaringar.

– Man hör ju hur han uttrycker sig i den här inspelningen. Där avslöjar han sig själv, och sin moral. Det är så här han kan tänka sig att arbeta för att få bort misshagliga partivänner, säger Ehn till Expressen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

”Rysk nätattack” mot Ygeman var inlägg av svensk mormor på Södermalm

Ministern hävdade att kritiken mot honom orkestrerades från Kreml. Men i själva verket orkestrerades den av en äldre svensk väljare på Södermalm i Stockholm.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Kungen håller tal till nationen i SVT

"Konungens hälsning till Sverige" sänds ikväll.. Talet kommer från Stenhammars slott i Södermanland, där kungaparet befinner sig.0 

SCB börjar publicera antal döda dag för dag

Frångår sina tidigare rutiner för publicering av statistik.. Anledningen är att alla som dör på grund av covid-19 inte registreras med rätt dödsorsak. 0 Plus

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0