Löfven varnar för "mörker" om han inte får som han vill

Publicerad 23 januari 2020 kl 16.10

Inrikes. Svensk politik står inför en "mörk framtid" om oppositionella partier fortsätter stoppa regeringens politik. Det hävdar Stefan Löfven (S) i en intervju med Expressen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var igår som Vänsterpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna satte käppar i hjulet för den så kallade januariöverenskommelsen.

Partierna presenterade en ändringsbudget som ger ytterligare 2,5 miljarder till välfärden, utöver de fem miljarder regeringen redan meddelat. Sedan fick de stöd av Sverigedemokraterna, vilket innebär en majoritet i riksdagen.

Men januaripartierna S, MP, C och L är inte alls glada efter det oväntade oppositionella samarbetet.

Enligt Stefan Löfven är det viktigt att januariavtalet fungerar, bland annat för att han ska kunna "knäcka gängbrottsligheten" i landet, som han uttrycker det i Expressen.

Statsministern är upprörd av att både Moderatledaren Ulf Kristersson och Vänsterpartiet nu öppnat för Sverigedemokraterna.

Enligt Löfven har Vänsterledaren Jonas Sjöstedt rentav gjort sig beroende av SD, och dessutom låtit partiet bli en "avgörande kraft" inom svensk politik, säger han i intervjun.

Om oppositionen fortsätter motarbeta regeringen på det här sättet kan det gå riktigt illa för Sverige, enligt statsministern. Då kan det bli "mörkt" och Sverigebilden ute i världen kan solkas ned och förstöras.

– Nu, i det här fallet, är budgeten beslutad av Sveriges riksdag och en månad senare kommer några partier och rycker ut en del och säger att nu ska den se ut så här i stället. Om alla frågor ska behandlas på det sättet, då har vi faktiskt en mörk framtid i svensk politik för då går det inte att regera landet och det vore olyckligt för omvärldens syn på Sverige, säger Stefan Löfven till Expressen och hävdar att han och de övriga januaripartierna tar ett "ansvar" för Sverige genom sin överenskommelse.


Flyktingar med asyl i EU "flyr" till Sverige. "När de berättade om bidragsnivåerna förstod jag att jag hamnat på helt fel ställe".0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Smittskyddsläkare: Regeringen ljuger om Sveriges beredskap vid coronautbrott

"Varför denna desinformation?" 100.000 personer kan behöva intensivvård – men bara 510 platser finns.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.