Löfvens mål i valet 2022: Stoppa SD

Publicerad 18 januari 2021 kl 14.03

Inrikes. Det så kallade januariavtalet mellan S, MP, C och L har varit en lyckad lösning för Sverige och statsminister Stefan Löfven (S) vill nu se ett liknande samarbete efter valet 2022. Han avser nämligen stänga ut "extrema krafter" så han kan "fortsätta göra Sverige starkare", klargör han på måndagen.

Gilla artikeln på Facebook

Januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna efter valet 2018 har varit viktigt för stora delar av det svenska samhället, hävdar idag Stefan Löfven.

Genom avtalet har man bland annat förbättrat "klimatet" och det har varit "avgörande" för hanteringen av covid-19, enligt statsministern.

De personer som påstod att överenskommelsen inte skulle fungera fick helt fel, skriver Löfven i ett inlägg på Facebook, där han också lägger fram sina planer inför nästa val.

"Olyckskorparna, och de var många för två år sedan, sa att det inte skulle fungera. Men det har det gjort. Tillsammans har Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna lagt fram många förslag för att förbättra klimatet, skolan, sjukvården, polisen och skyddet för våra demokratiska fri- och rättigheter. Även för hanteringen av coronapandemin har samarbetet varit avgörande, eftersom våra fyra partier kunnat skriva sexton ändringsbudgetar ihop det senaste året med stöd till utsatta individer och företag och resurser till sjukvården och smittskyddet", säger Stefan Löfven.

Ett syfte med januariöverenskommelsen var att hålla Sverigedemokraterna borta från den politiska makten. Och det är även Löfvens mål när Sverige går till val nästa år.

Han ser framför sig ett nytt samarbete mellan olika partier för att utestänga "extrema krafter" från politiken. Detta är nödvändigt för att Sverige ska bli ett "starkare" samhälle, påstår han.

"Sverige klarade den långa regeringsförhandlingen för två år sedan. Om mindre än två år är det val igen. Min utgångspunkt är att vi socialdemokrater även efter det valet brett ska söka samarbete med andra för att ge Sverige en regering som inte är beroende av extrema krafter och som målmedvetet kan fortsätta arbetet med att göra Sverige starkare", skriver Stefan Löfven.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur