Magdalena Andersson avgår – efter sju timmar som statsminister

Publicerad 24 november 2021 kl 18.19

Inrikes. I förmiddags valdes Magdalena Andersson (S) till statsminister. Nu har hon nu begärt att bli entledigad från posten, och talmannen har beviljat hennes begäran.

Gilla artikeln på Facebook

Magdalena Andersson fick bara vara statsminister i drygt sju timmar – åtminstone för den här gången.

Bakgrunden till S-ledarens begäran om entledigande är att Miljöpartiet meddelat att man lämnar regeringen i protest mot att den "blåbruna" SD+M+KD-budgeten gick igenom i riksdagen.

– Enligt praxis bör en koalitionsregering avgå om ett parti lämnar regeringen. Min bedömning är att motsvarande måste gälla när riksdagen valt ny statsminister, men regeringen inte tillträtt, säger Magdalena Andersson enligt Aftonbladet.

Riksdagens talman Andreas Norlén har tagit emot och godkänt Magdalena Anderssons begäran om entledigande från befattningen som statsminister.

"Talmannen kommer nu att ta kontakt med partiledarna för att diskutera situationen och återkommer med besked om den fortsatta processen under torsdag eftermiddag", skriver riksdagen i ett pressmeddelande.

Nu ska alltså en ny statsministeromröstning hållas. Miljöpartiet har dock meddelat att man kommer att fortsätta att tolerera Magdalena Andersson som statsminister.


Nyheter från förstasidan

Inte ens fyra sprutor skyddar mot omikron

Fler frågetecken kring vaccinens effektivitet. "Inte tillräckligt bra" enligt ny studie från Israel.0 

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.