Magdalena Andersson avgår – efter sju timmar som statsminister

Publicerad 24 november 2021 kl 18.19

Inrikes. I förmiddags valdes Magdalena Andersson (S) till statsminister. Nu har hon nu begärt att bli entledigad från posten, och talmannen har beviljat hennes begäran.

Gilla artikeln på Facebook

Magdalena Andersson fick bara vara statsminister i drygt sju timmar – åtminstone för den här gången.

Bakgrunden till S-ledarens begäran om entledigande är att Miljöpartiet meddelat att man lämnar regeringen i protest mot att den "blåbruna" SD+M+KD-budgeten gick igenom i riksdagen.

– Enligt praxis bör en koalitionsregering avgå om ett parti lämnar regeringen. Min bedömning är att motsvarande måste gälla när riksdagen valt ny statsminister, men regeringen inte tillträtt, säger Magdalena Andersson enligt Aftonbladet.

Riksdagens talman Andreas Norlén har tagit emot och godkänt Magdalena Anderssons begäran om entledigande från befattningen som statsminister.

"Talmannen kommer nu att ta kontakt med partiledarna för att diskutera situationen och återkommer med besked om den fortsatta processen under torsdag eftermiddag", skriver riksdagen i ett pressmeddelande.

Nu ska alltså en ny statsministeromröstning hållas. Miljöpartiet har dock meddelat att man kommer att fortsätta att tolerera Magdalena Andersson som statsminister.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Heilande S-minister i blåsväder

Ida Karkiainens vit makt-fester avslöjas av Nyheter Idag. "Har jag gjort det så är det ett försök att ironisera."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.