Mäklarna tror på stillastående priser 2020

Publicerad 1 januari 2020 kl 10.03

Ekonomi. Den senaste mäklarpanelen från Fastighetsbyrån visar att en majoritet av mäklarna tror på stillastående priser under 2020. Tre av tio tror på prisuppgång – och väldigt få på en nedgång.

Gilla artikeln på Facebook

På frågan "Vad tror du om prisutvecklingen på bostadsrätter i ditt område under 2020?" svarade 62 procent stillastående priser, 31 procent stigande priser och 7 procent sjunkande.

Motsvarande siffror för villapriserna är snarlika – 65 procent tror på stillastående priser, 33 procent på stigande och endast 2 procent på sjunkande.

– Prisnivåerna under 2019 har varit ovanligt stabila. Historiskt sett så är det få år där vi haft så små prisvariationer. Om inget oförutsett ekonomiskt eller politiskt händer så är det stor sannolikhet att 2020 kommer att se snarlikt ut, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

Enligt honom kommer räntan som det ser ut att vara låg "under överskådlig tid", även om det kan bli enstaka höjningar, vilket håller efterfrågan uppe.

När det gäller bostadsrätter är det flest mäklare i Stockholm och Malmö som tror på prisuppgång och för villor är det flest mäklare i Stockholm, Malmö och Större ort som tror på prisuppgång.

– Ett tydligt trendbrott är att mäklarna i Stockholm är mycket mer optimistiska. När vi ställde samma fråga för ett år sedan var det under tio procent som trodde på prisuppgång och drygt en tredjedel trodde på prisnedgång. Nu tror nästan hälften på prisuppgång. Huvudstaden brukar gå i bräschen och möjligen kan optimismen och prisuppgångar sprida sig i landet under nästa år, säger Johan Engström.

På frågan "För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu" blev snittet 5,08 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 5,17 när samma fråga ställdes i oktober och 4,03 i december 2018. På riksnivå minskar alltså fördelen för säljarna på bostadsmarknaden något.

Mäklarpanelen är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns ca 1.100 mäklare runt om i landet. Den senaste enkäten genomfördes 10-17 december 2019 och totalt svarade 461 personer.


Sjunkande skolresultat, no go-zoner och ökat våld kan ha en enkel förklaring. Joakim Andersen har läst ny bok om eugenikens nedtystade men välbelagda sanningar.0 Plus

Varning för otäcka bilder! Uppemot 30 män rök ihop med yxor, brännbollsträn och machetes – blod överallt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

MP hotar med lagändring för att tvinga kommuner ta emot fler invandrare

Fler försöker klassa hela kommunen som getto. Miljöpartiet och Centern anser att kommunerna "missbrukar" nya ebo-lagen.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Mer från Ekonomi

Omfattande IT-haveri på kontantfri storbank

Varken app, kort eller internetbanken fungerar.. SEB kan ha debiterat bankkort dubbelt – nu vill banken att kunderna löser problemet själva genom att gå igenom sina transaktioner i efterhand.0 

Ska tillverka ännu en klassisk läsksort. Äger sedan några år tillbaka även Trocadero.0 

Nu kommer skatten på plastpåsar

Tre kronor per påse från 1 mars.. SD och M var emot förslaget när utskottet tog upp frågan i riksdagen.0 

Kronofogden startar e-tjänst för skuldsanering

Får bättre prestanda på måndag.. Rekordmånga ansöker om att få slippa betala sina skulder.0 

Vetenskap

Även vargar kan apportera bollar. "När jag såg den första vargvalpen hämta bollen fick jag bokstavligen gåshud."0 

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0