Mäklarna tror på stillastående priser 2020

Publicerad 1 januari 2020 kl 10.03

Ekonomi. Den senaste mäklarpanelen från Fastighetsbyrån visar att en majoritet av mäklarna tror på stillastående priser under 2020. Tre av tio tror på prisuppgång – och väldigt få på en nedgång.

Gilla artikeln på Facebook

På frågan "Vad tror du om prisutvecklingen på bostadsrätter i ditt område under 2020?" svarade 62 procent stillastående priser, 31 procent stigande priser och 7 procent sjunkande.

Motsvarande siffror för villapriserna är snarlika – 65 procent tror på stillastående priser, 33 procent på stigande och endast 2 procent på sjunkande.

– Prisnivåerna under 2019 har varit ovanligt stabila. Historiskt sett så är det få år där vi haft så små prisvariationer. Om inget oförutsett ekonomiskt eller politiskt händer så är det stor sannolikhet att 2020 kommer att se snarlikt ut, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån, i ett pressmeddelande.

Enligt honom kommer räntan som det ser ut att vara låg "under överskådlig tid", även om det kan bli enstaka höjningar, vilket håller efterfrågan uppe.

När det gäller bostadsrätter är det flest mäklare i Stockholm och Malmö som tror på prisuppgång och för villor är det flest mäklare i Stockholm, Malmö och Större ort som tror på prisuppgång.

– Ett tydligt trendbrott är att mäklarna i Stockholm är mycket mer optimistiska. När vi ställde samma fråga för ett år sedan var det under tio procent som trodde på prisuppgång och drygt en tredjedel trodde på prisnedgång. Nu tror nästan hälften på prisuppgång. Huvudstaden brukar gå i bräschen och möjligen kan optimismen och prisuppgångar sprida sig i landet under nästa år, säger Johan Engström.

På frågan "För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu" blev snittet 5,08 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 5,17 när samma fråga ställdes i oktober och 4,03 i december 2018. På riksnivå minskar alltså fördelen för säljarna på bostadsmarknaden något.

Mäklarpanelen är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns ca 1.100 mäklare runt om i landet. Den senaste enkäten genomfördes 10-17 december 2019 och totalt svarade 461 personer.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Ekonomi

Coronastöd mörkas för skattebetalarna

Regeringen har smugit in sekretessbestämmelse i lagen.. Konsekvensen: HELT omöjligt att granska coronafuskande företag.0 

Brottsutredd storbank lämnar guldhandeln

Ännu en bank utreds för guldfiffel.. Nu stänger Scotiabank sin guldhandels­avdelning efter 330 års verksamhet.0 

Handelsbanken: Räkna med 20 procent boprisfall

Banken varnar för måttlig nedgång.. Vid en utdragen pandemi beräknas fallet till 20 procent.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus