Bidragsdjungeln

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

Publicerad 16 september 2019 kl 17.24

Ekonomi. Igår rapporterade Fria Tider att EU:s skattebetalare tvingas betala tillbaka lån som Marginalen bank erbjuder vissa småföretagare. Men Anders Karlström, informationschef på Marginalen bank, tycker att bilden av återbetalningsfria lån på skattebetalarnas bekostnad är felaktig.

Gilla artikeln på Facebook

Fakta: Subventionerade företagslån

EU införde ett skattefinansierat stöd 2010, som ska göra det lättare för småföretagare att låna upp till 25.000 euro.

Stödet är utformat som garantier till långivarna och ställer skattepengar till förfogande för att öka utlåningen. I Sverige är det Marginalen Bank, Almi och "Garantia" som är långivarna.

Om företaget inte kan betala tillbaka lånet står EU:s skattebetalare för 80 procent av lånesumman. Den enskilde företagaren slipper däremot att personligen betala, då tanken med stödet är att företagare ska slippa personlig borgen.

Källa: EU-kommissionen.

De subventionerade lånen är avsedda för företagare som inte kan få vanlig kredit och "exempelvis är kvinna" eller "tillhör en minoritet", enligt EU-kommissionen. Men Marginalen bank tycker att Fria Tiders beskrivning av de politiskt korrekta lånen som återbetalningsfria är felaktig.

"Lånen är inte återbetalningsfria, som det står i artikeln, utan de ska betalas tillbaka. Amorteringstiden är 2–4 år, vilket framgår av villkoren. Vidare gör banken en sedvanlig kreditprövning där man bland annat säkerställer återbetalningsförmåga. Låntagaren får inte ha några betalningsanmärkningar och företaget ska ha minst ett fastställt och registrerat bokslut", skriver Karlström och Småföretagarnas förbundsordförande Peter Thörn i ett gemensamt svar på Fria Tiders artikel.

I mejlet kritiserar de även att Fria Tider har rapporterat att "notan ska istället gå till skattebetalarna" med hänvisning till pressmeddelandet från Småföretagarna.

"Denna skrivelse finns inte i pressmeddelandet", skriver företrädarna i sitt mejl.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Grönt ljus för höjda politikerlöner

Höjs med ytterligare 1500 kr/mån.. Nu tjänar en riksdagsledamot 68.400 kronor i månaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Ekonomi

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Här har bostadspriserna mer än fördubblats – på ett par år

"Absurda" prisstegringen fortsätter.. Lista: Gatorna i Sverige där bostädernas värde ökar allra snabbast.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0