Bidragsdjungeln

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

Publicerad 16 september 2019 kl 17.24

Ekonomi. Igår rapporterade Fria Tider att EU:s skattebetalare tvingas betala tillbaka lån som Marginalen bank erbjuder vissa småföretagare. Men Anders Karlström, informationschef på Marginalen bank, tycker att bilden av återbetalningsfria lån på skattebetalarnas bekostnad är felaktig.

Gilla artikeln på Facebook

Fakta: Subventionerade företagslån

EU införde ett skattefinansierat stöd 2010, som ska göra det lättare för småföretagare att låna upp till 25.000 euro.

Stödet är utformat som garantier till långivarna och ställer skattepengar till förfogande för att öka utlåningen. I Sverige är det Marginalen Bank, Almi och "Garantia" som är långivarna.

Om företaget inte kan betala tillbaka lånet står EU:s skattebetalare för 80 procent av lånesumman. Den enskilde företagaren slipper däremot att personligen betala, då tanken med stödet är att företagare ska slippa personlig borgen.

Källa: EU-kommissionen.

De subventionerade lånen är avsedda för företagare som inte kan få vanlig kredit och "exempelvis är kvinna" eller "tillhör en minoritet", enligt EU-kommissionen. Men Marginalen bank tycker att Fria Tiders beskrivning av de politiskt korrekta lånen som återbetalningsfria är felaktig.

"Lånen är inte återbetalningsfria, som det står i artikeln, utan de ska betalas tillbaka. Amorteringstiden är 2–4 år, vilket framgår av villkoren. Vidare gör banken en sedvanlig kreditprövning där man bland annat säkerställer återbetalningsförmåga. Låntagaren får inte ha några betalningsanmärkningar och företaget ska ha minst ett fastställt och registrerat bokslut", skriver Karlström och Småföretagarnas förbundsordförande Peter Thörn i ett gemensamt svar på Fria Tiders artikel.

I mejlet kritiserar de även att Fria Tider har rapporterat att "notan ska istället gå till skattebetalarna" med hänvisning till pressmeddelandet från Småföretagarna.

"Denna skrivelse finns inte i pressmeddelandet", skriver företrädarna i sitt mejl.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Danska Sarah, 19, vägrar dejta turk – rasiststämplas i Sverige. "Jag är inte så mycket för utlänningar"0 Plus