Margot Wallström: Jag är inte bitter

Publicerad 7 september 2019 kl 10.46

Inrikes. Margot Wallström är stolt över vad hon åstadkommit som Sveriges utrikesminister. Och hon slutar inte för att hon är bitter, berättar hon på lördagen i TV4 Nyhetsmorgon.

Gilla artikeln på Facebook

Det var igår som Margot Wallström meddelade att hon avgår som Sveriges utrikesminister.

Beskedet kom väldigt plötsligt och Wallström påstår att hon vill tillbringa mer tid med sin familj.

– Jag har ägnat mig helhjärtat åt uppgiften att göra Sverige säkert, respekterat i omvärlden och uppskattat som samarbetspartner. Att tillsammans med andra möta vår tids stora utmaningar, sade hon i ett uttalande på regeringens hemsida.

Margot Wallström har varit utrikesminister i fem år och den tiden har präglats av en rad kontroverser. På sistone har hon bland annat fått kritik för att Sverige bjöd in Irans utrikesminister, och för att Sverige säljer vapen till länder som deltar i kriget i Jemen.

I TV4 Nyhetsmorgon hävdar hon att det var en formulering i en bok som fick henne att sluta. "Vad vill du göra med resten av ditt liv?", stod det.

– Jag går inte för att jag är bitter utan jag går faktiskt för att jag också kan göra det stolt över vad vi har åstadkommit, säger Wallström.

Enligt Wallström har Sverige under hennes tid som utrikesminister stått upp för vad som är "rätt och riktigt", även om det kommit mycket kritik.

– Bara döda fiskar flyter med strömmen, säger hon i TV4 och påpekar att det är viktigt att stå upp för det man tror på.

Wallström förklarar att hon kommer vara kvar i Socialdemokraterna och fortsätta kämpa för partiet. "Jämställdhet" i världen är hennes hjärtefråga. Hon är särskilt stolt över sin "feministiska utrikespolitik".


Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Nyheter från förstasidan

Här rappar "framtidens artist" om att råna unga svenskar

"Jag knullar er alla." SR-journalisternas favorit hyllades och fick dubbla priser av P3 i helgen.0 Plus

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0