SISTA VILAN: En till synes ändlös karavan av militära transportfordon förde i natt ut stora mängder döda ur Bergamo för att kremeras utanför Lombardiet medan de anhöriga sitter i karantän.

Masskremering inledd i Lombardiet i natt

Publicerad 19 mars 2020 kl 00.56

Utrikes. Bårhuskapaciteten i flera delar av norra Italien är slut och i det hårt drabbade Bergamo tvingas myndigheterna nu transportera stora mängder döda direkt till krematorier utanför Lombardiet, medan anhöriga sitter fast i karantän.

Gilla artikeln på Facebook

Människor både dör och begravs i ensamhet i Bergamo medan deras släktingar antingen sitter i karantän eller själva är för sjuka för att delta i ceremonier.

– Jag tycker att det här är värre än krig. Pappa väntar på att bli begravd. Och vi väntar på att kunna ta farväl, sade en anhörig till en avliden man i Washington Post tidigare i veckan.

Kyrkorna har samtidigt tvingats bli tillfälliga bårhus medan anhöriga väntar, men tiden har runnit ut och i natt transporterade militären stora mängder döda från Bergamo till krematorier utanför Lombardiet, där köerna till krematorierna nu är för långa.

Italiens tidigare inrikesminister Matteo Salvini har laddat upp bilder på Twitter som visar en lång karavan av militära transportfordon som nu transporterar de döda vidare för kremering.

"Armén transporterar kistorna ur Bergamo för kremering utanför Lombardiet, en nation som sätts på prov och kämpar obevekligt mot det onda. Det är en hjärtskärande bild som träffar med kraften av hundratusentals slag", skriver Salvini intill bilden.

Trots de hårda karantänsreglerna sprids sjukdomen nu rekordsnabbt i Italien, med 4.207 nya smittade och 475 dödsfall bara det senaste dygnet. På grund av den långa insjuknande- och inkubationstiden för coronaviruset väntar samtidigt en kraftig ökning av dödsfallen nästa vecka.

Samma sak gäller i Sverige, där sjukdomens relativt långa inkubationstid leder till att många invånare väljer att leva i förnekelse. Så sent som på onsdagen kunde fortfarande äldre höras skryta i Aftonbladet om att de struntar i rekommendationerna om isolering, och betraktar myndigheternas råd om detta som överdrivna och "tar det som ett skämt".

I själva verket har landets folkhälsomyndighet snarare tonat ned riskerna genom att sprida en blandning av orimligt optimistiska prognoser och ren desinformation. Det kan möjligen förklara varför så många äldre nu har svårt att ta råden på allvar. Samtidigt börjar tiden för fullt insjuknande i sjukdomen att rinna ut, och landets huvudstadsregion närmar sig nu med stormsteg starten på den värsta katastrof som svenskarna har upplevt i modern tid.


Ekonominyheter

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.