Mearsheimer: Krig i Ukraina är västs fel

Publicerad 5 september 2014 kl 14.11

Utrikes. USA och resten av västvärlden bär det huvudsakliga ansvaret för det blodiga inbördeskriget i Ukraina. Det skriver John J. Mearsheimer, som är USA:s kanske mest ansedde forskare inom utrikespolitik, i den mäktiga tankesmedjan CFR:s tidskrift Foreign Affairs.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Mearsheimer har EU och USA tvingat fram den nuvarande krisen inte bara genom sitt stöd till statskuppen mot Viktor Janukovytj, utan också genom Natos expansion i Baltikum och Östeuropa samt genom den tidigare Orange revolutionen i Ukraina, som ledde till ett tillfälligt maktskifte under 2004.

"För Putin var det illegala störtandet av Ukrainas demokratiskt valda och pro-ryske president – vilket han med rätta har beskrivit som en statskupp – droppen. Han svarade med att inta Krim, en halvö som han fruktade skulle bli värd för en flottbas åt Nato, och han arbetar nu för att destabilisera Ukraina tills landet överger sina ansträngningar för att ansluta sig till väst", skriver John J. Mearsheimer i sin analys.

Enligt Mearsheimer har eliterna i USA och EU struntat i flera varningssignaler eftersom de suttit fast i en "felaktig bild av hur internationell politik fungerar". Dessa eliter tror att 2000-talets Europa kan hållas samman bara genom liberala principer, såsom beroende av frihandel och demokrati. Att inkludera hela Östeuropa – inklusive Georgien och Ukraina – i Nato har därför varit en självklarhet för dessa västerländska eliter.

"Men de stora idéerna har fått ge vika för verkligheten i Ukraina. Krisen visar att realpolitik fortfarande är relevant och att stater som ignorerar den gör det på egen risk. Amerikanska och europeiska ledare gjorde en tabbe när de försökte omvandla Ukraina till en västerländsk fästning vid Rysslands gräns", heter det vidare i John J. Mearsheimers text.

Redan i samband med kriget i Georgien 2008 hade Putin varnat USA:s president George W. Bush för att inkludera Georgien och Ukraina i Nato, och enligt Mearsheimer rapporterade ryska medier att Putin hade förklarat för Bush att "om Ukraina antogs som medlem i Nato, så skulle landet upphöra att existera."

På vårkanten 2014 hade tiden kommit för Ryssland att agera mot Natos expansion. Den 22 februari lyckades USA få den dåvarande presidenten Janukovytj avsatt i en statskupp. På ett smyginspelat telefonsamtal kunde amerikanska diplomater höras planera en ny ukrainsk regering, med den antiryske oppositionspolitikern Arsenij Jatsenjuk i spetsen.

Putin svarade med att invadera Krim och göra det till en del av Ryssland. Han gjorde klart för den nya ukrainska regeringen att om de väljer att uppgå i den USA-kontrollerade delen av världen så kommer han att avsluta Ukrainas dagar som en fungerande stat. Samtidigt höjde det statskontrollerade ryska gasbolaget Gazprom priserna kraftigt för att leverera energi till Ukraina, och krävde förskottsbetalning för all gas.

Mearsheimer tvivlar inte på att Ryssland kommer lyckas tillintetgöra Ukraina fullständigt om landet fortsätter i västlig riktning. Men själv vill han att USA och EU sätter stopp för utvecklingen nu. Ukraina måste bibehållas som en neutral buffertzon mellan västvärlden och Ryssland, menar han. En sådan lösning är den enda möjliga, om landet inte ska läggas i ruiner, konstaterar John J. Mearsheimer.


"Mest osmakliga jag sett." Medelålders kvinnor i tårdrypande dokumentär om vuxna afghanska "barnen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen vill göra det brottsligt att "förneka folkmord"

Aviserar nya inskränkningar i yttrandefriheten. Kan även bli straffbart ifrågasätta "brott mot mänsk­ligheten och krigs­förbry­telser". 0 

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.