Olyckan inträffade på denna väg.

Drogmisstänkt bilist mejade ned turistande familj och dödade kvinna och barn på Öland – släpptes fri

Publicerad 23 juli 2020 kl 12.16

Inrikes. En misstänkt drogpåverkad bilist som igår körde på fyra cyklister i Färjestaden på Öland, varav två skadades så allvarligt att de avled, har redan släppts på fri fot.
– Vi har inget skäl till ett gripande på honom, säger polisens presstalesman Christine Bergkvist till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Det är klockan 15:50 igår eftermiddag som larmet kommer in om en trafikolycka på Joels väg i ett sommarstugeområde norr om Färjestaden på Öland, några hundra meter från Ölandsbron. En bilist har kört på fyra cyklister, en turistande familj från Sydsverige med mamma, pappa och två barn.

Mamman, som är i 45-årsåldern, och ett av barnen, en pojke som enligt uppgift bara är sex år gammal, förs till sjukhus med livshotande skador. Båda avlider senare av sina svåra skador. Pappan, som är i 50-årsåldern, och den andra sonen i familjen klarar sig med lindriga skador.

– Föraren av bilen är en man i 55-årsåldern som är hemmahörande i Kalmar län. Han är tidigare ostraffad och fördes till sjukhus och har där provtagits som en försiktighetsåtgärd, berättar polisens presstalesman Christine Bergkvist för Fria Tider.

Polisen misstänker att mannen var drogpåverkad vid olyckstillfället, men det är ännu inte bekräftat. Utredarna inväntar nu analysresultatet. Det är emellertid fastslaget att bilisten körde fortare än 30 kilometer i timmen, vilket är hastghetsbegränsningen på den väg där olyckan inträffade.

– Det har ju gått fortare än 30, konstaterar Bergkvist.

Hon vill emellertid inte spekulera i hur fort bilisten körde vid olyckstillfället.

Den 55-årige mannen är misstänkt för grovt drograttfylleri, grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Trots det släpptes han på fri fot redan under gårdagen.

– Han är inte frihetsberövad. Vi har inget skäl till ett gripande på honom, säger Christine Bergkvist.

– Men han är fortsatt misstänkt och kommer förhöras vidare, fortsätter hon.

Beslutet att släppa den 55-årige mannen på fri fot togs av polisen, inte av åklagare. Det var alltså aldrig frågan om att ens anhålla mannen.

– Den här förundersökningen leds av polis. Och förundersökningsledaren har utifrån brottsrubriceringarna inte sett något skäl till att frihetsberöva mannen ifråga. Man ser ingen risk för flykt eller sådant, säger Christine Bergkvist.


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Boende flyr Norsborg efter mordet

"Många tycker att det här var droppen." Ser inte längre området som säkert efter 12-åringen skjutits ihjäl.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.