Feministen uppgav i förhör att hon hängde ut mannen eftersom hon ville visa att rasister har fel och att "vita medelklassmän" är våldtäktsmän.

Metoo-feminist hängde ut oskyldig "vit man" – får lägsta möjliga böter för "det är lätt att dras med"

Publicerad 22 februari 2018 kl 03.48

Lag & Rätt. Den 36-åriga feministen hängde ut en man på Facebook och påstod att han hade våldtagit henne. Hon döms nu för förtal, men Södertörns tingsrätt ger henne lägsta möjliga bötesbelopp med hänvisning till att det är "lätt att dras med" när även andra användare på sociala medier hänger ut män.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i oktober 2017 som kvinnan postade ett inlägg på Facebook där hon påstod att hon hade blivit våldtagen av en man som hon dejtade för cirka tio år sedan.

"Mannen som våldtog mig heter [namn efternamn], född [årtal] är vit, bor i [ort] och har sambo och barn", skrev 36-åringen och länkade till mannens Facebookprofil.

Kvinnan, som är en övertygad feminist, uppger att hon hade sex med mannen utan att säga nej men att hon i efterhand har kommit på att hon blev "våldtagen" eftersom hon egentligen inte hade velat ha sex.

I polisförhör fick 36-åringen frågan vad som fick henne att skriva inlägget. Hon svarade:

– Att Cissi Wallin gick ut om Virtanen, och att rasistiska föreningar inte vill att vita medelklassmän hängs ut. Då insåg jag att detta är precis vad jag har varit med om, en vit man från ett medelklassområde har våldtagit mig.

Hon uppger i inlägget att hon inte anmält mannen tidigare "eftersom samtyckeslagen aldrig gick igenom".

Mannen, som själv har engagerat sig i #Metoo-kampanjen, säger att han fick sitt livs största chock när han såg inlägget som han hängdes ut i.

– Jag fick tårar i ögonen, blev chockad och kände stor frustration med tanke på mina personliga värderingar. Det är vidrigt chockerande och jag har brutit ihop tio gånger. Det är en lögn och kränkning för mig som man och för den person som jag är och vad han står för, sade han i polisförhör.

Den 36-åriga feministen har nu dömts till dagsböter för förtal av Södertörns tingsrätt.

Domstolen, som är känd för sin vänstervridning, konstaterar dock att det "har kommit fram vissa förmildrande omständigheter", såsom att kvinnan "mådde dåligt över att hon inte ansåg att hon hade frivillig sex och att det var lätt att dras med av andras inlägg och avslöjanden i sociala medier".

"Tingsrätten har därmed kommit fram till att antalet dagsböter kan stanna på det lägsta möjliga antalet, nämligen 30 dagsböter", står det i domen.

Den 1 juli i sommar börjar regeringens nya samtyckeslag att gälla. Då kriminaliseras sexuella handlingar som inte föregås av ett uttryckligt samtycke.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.