Migrationsverket-kvinna hederstorterad av asylsökare – känner skuld över att hon anmälde honom

Publicerad 30 mars 2021 kl 09.26

Inrikes. En kvinnlig svensk anställd på Migrationsverket inledde en relation med en arabisk asylsökare. Då blev hon piskad och torterad – även medan hon var höggravid – och tvingades leva instängd som en muslimsk kvinna och täcka sig. Nu när mannen döms till fängelse och utvisning har kvinnan "blandade känslor" inför att hon slutligen valde att anmäla honom till polisen.

Dela artikeln

– Jag vet att jag gjorde det enda möjliga eftersom jag inte vågade stanna. Samtidigt vet jag att jag har saboterat alla Mahmouds chanser att få uppehållstillstånd i Sverige, förklarade kvinnan under rättegången.

Hon arbetade på Migrationsverket och träffade Mahmoud, som är palestinier men född i Libanon, på deras boende. Mahmoud har gjort misslyckade försök att få uppehållstillstånd i Sverige ända sedan år 2004, men har ändå kunnat stanna kvar och söka asyl på nytt flera gånger. Detta trots att han dessutom flera gånger har dömts för brott som grov misshandel.

De inledde ett romantiskt förhållande – trots att kvinnans kollegor på Migrationsverket varnade henne för honom och han just hade avtjänat ett fängelsestraff – och när Mahmoud hade lämnat boendet flyttade han på våren/försommaren 2018 in till kvinnan.

Både Mahmoud och kvinnan mörkade att han bodde hos henne och uppgav istället att han bodde någon annanstans, eftersom det skulle underlätta i asylärendet och för att de skulle få bidrag från Försäkringskassan.

"Intensiv, äventyrlig och målmedveten"
– Mahmoud var intensiv, äventyrlig och målmedveten. Han var romantisk och engagerad i mig, berättade kvinnan, som dock konstaterade att han "alltid haft temperament".

– Han kunde höja rösten och slå näven i bordet. Vi kunde bråka i början men det blev värre och värre. När jag fick det första slaget blev jag ställd, fortsatte hon under rättegången.

Mahmoud blev också snabbt väldigt kontrollerande, och hon fick bland annat börja täcka sig som en muslimsk kvinna. De hade en "traditionell rollfördelning vilket var främmande för henne men hon accepterade det med tiden", enligt domen.

– Jag fick be om lov för att göra allt, gå och handla, gå ut med hunden etc. Mahmoud ville inte att jag skulle handla efter jobbet utan komma direkt hem. Han ville inte heller att jag skulle prata med andra män. Jag träffade bara min mamma och ibland om det kom hem någon som vi träffade gemensamt. Jag gick inte ut och träffade vänner. Hon slutade ha kontakt med tidigare vänner eftersom Mahmoud tyckte att de var olämpliga.

Kvinnan bröt också kontakten med sin syster eftersom systern hade försökt få henne att lämna det våldsamma förhållandet och läsa på om våld i nära relationer.

Brutalt slagen inför spädbarnet
Våldet blev efter hand allt grövre och systematiskt. Mellan april och december 2020 utsattes kvinnan för en rad brutala övegrepp. Hon var under den här tiden gravid med deras andra barn, och enligt kvinnan hade Mahmoud "mycket ångest" över att ha "ett utvisningsbeslut hängande över sig". Märkena efter våldet täckte hon med smink.

Under graviditeten piskade henne bland med en elsladd. Han gav henne knytnävsslag i bröstet med en kedja lindad runt handen. En dag i oktober pryglade han henne med ett skohorn medan hon låg på sängen tillsammans med den gemensamma sonen i ettårsåldern. Våldet var så kraftigt att skohornet gick sönder.

Vid ett annat tillfälle slog han henne upprepade gånger i huvudet när de befann sig i närheten av ytterdörren. Därefter tog han med sig henne in i sovrummet och när hon låg ner på sängen ställde han sig över henne och tryckte med sin ena fot på hennes hals samtidigt som han fortsatt att slå henne i ansiktet. Varje gång kvinnan försökte göra motstånd tryckte Mahmoud sin fot ännu hårdare mot hennes hals.

Vid det sista tillfället, den 2 december 2020, slet han upp Migrationsverket-kvinnan ur sängen när hon låg och ammade den gemensamme sonen för att sedan släpa runt henne och mata slag över henne. Till sist knuffade han ner henne på sängen i sovrummet och slog henne upprepade gånger med knuten hand i ansiktet. Även detta skedde i närvaro av den gemensamma sonen och kvinnan var vid tillfället gravid i nionde månaden med deras andra barn.

Flydde till grannen
Det var efter den händelsen som kvinnan till slut flydde till en kvinnlig granne och kontaktade polisen. Det var då två veckor till beräknad förlossning. Hon och barnen har nu fått skyddad folkbokföring och har flyttat till skyddat boende.

Mahmoud har nu, mot sitt nekande, dömts till 2 år och 3 månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning. Malmö tingsrätt dömer honom också till utvisning med förbud att återvända till Sverige i tio år.

Den dömdes senaste ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd avslogs den 3 april 2020 av Migrationsverket som beslutade att han skulle utvisas till Libanon. Mahmoud hade överklagat beslutet och Migrationsdomstolen har ännu inte tagit ställning till överklagandet.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest

Värsta man kan tycka – trots att det är sant. Slår frågan om "huruvida pedofili är skadligt" i färsk studie.0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.