Migra­tions­verket startar nordiskt samar­bete i Irak

Publicerad 19 juni 2024 kl 14.54

Inrikes. En delegation från Migrationsverket besökte nyligen Irak, tillsammans med Norge och Danmark, för att inviga en nordisk plattform som ska samordna insatser inom migrationsområdet i landet. Arbetet ska stärka arbetet med återvändande och återintegrering.

Dela artikeln

I början av juni besökte Migrationsverket Bagdad och Erbil för att medverka vid invigning i av NORAQ. Det är en nordisk samarbetsplattform som syftar till att stärka Iraks förmåga att hantera migration.

Sara Åhman, chef för Migrationsverkets nationella operativa avdelning (NOA), var en av myndighetens medarbetare som deltog under invigningen på plats i Irak.

– Vi är glada över att bidra genom ett nordiskt samarbete under NORAQ-paraplyet tillsammans med Norge och Danmark, för att stödja Iraks regering och den kurdiska regionala regeringen, särskilt på området återintegrering, sa hon under sitt invigningstal i Bagdad.

På plats under invigningen fanns, förutom flera organisationer och samarbetspartners, även ministrar från de två regeringarna i Irak, EU-ambassadören Tomas Seiler och Norges ambassadör i Jordanien, Espen Lindbæck.

På Migrationsverket är arbetet med biståndsmedel ett nytt uppdrag sedan början på året. Arbetet sker inom ramen för vissa fastställda kriterier där en viktig princip är att tillvarata behoven i mottagarlandet.

– I och med dessa medel går Migrationsverket in och stärker Iraks förmåga att tillvarata behoven hos sina egna medborgare på migrationsområdet, något som på sikt främjar arbetet med återvändande och återintegrering, säger Kjell-Terje Torvik, projektledare på Migrationsverket.

Sveriges bidrag till NORAQ är projektet SI-COM (Sweden-Iraq Cooperation on Migration Governance), där bland annat experter från Migrationsverket kommer att utbilda offentliganställd personal i Irak inom migrationsrelaterade områden.

Migrationsverket kommer tidvis att arbeta på plats i Irak under projektets gång, men organisationen som kommer att ha det främsta ansvaret för att hålla ihop arbetet på plats är ICMPD (International Center for Migration Policy Development).

Projektet pågår mellan juni 2024 och maj 2026. Migrationsverket driver även projekt på Västra Balkan, i Ukraina och Somalia.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.