Viktor Orbán.

Miljardbot från EU – för att de inte släpper in illegala invandrare

Publicerad 14 juni 2024 kl 08.18

Utrikes. Ungern straffas med miljardböter till EU efter att ha infört åtgärder för att stoppa den illegala invandringen.

Dela artikeln

Enligt EU-domstolen ska Ungern betala ett engångsbelopp på 200 miljoner euro, motsvarande cirka 2,2 miljarder kronor.

Men inte nog med det. Landet ska dessutom betala en straffavgift på 1 miljon euro (11 miljoner kronor) för varje dag som landet fortsätter att bryta mot EU:s regelverk. Straffavgiften kommer automatiskt att dras från Ungerns tilldelade andel av EU:s budget.

Premiärminister Viktor Orban kallar beslutet "skandalöst och oacceptabelt".

"Det verkar som om illegala migranter är viktigare för Brysselbyråkraterna än deras egna europeiska medborgare", skriver han på X.

Bakgrunden är att Ungern genom olika åtgärder lyckats minimera antalet illegala invandrare från tredje världen som tar sig till landet för att söka asyl. Man har på olika sätt försvårat asylprocessen, bland annat genom en lag som gör att man måste söka asyl på Ungerns ambassad i något grannland. Enligt EU-domstolen är det ett "uppenbart oproportionerligt ingrepp" i asylrätten.

Domstolen slog år 2020 fast att Ungern i strid mot EU-rätten hade frihetsberövat illegala invandrare och blockerat dem från att komma in i Ungern. Asylsökarna hölls i en transitzon på serbiskt territorium, vilket innebar att de kunde utvisas innan de kunde överklaga avslaget på sin asylansökan.

Trots fällningarna i EU-domstolen har premiärminister Viktor Orban förklarat att han kommer att fortsätta föra sin politik för att skydda landet mot de illegala invandrarna.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.