INTE ANSVARIGA: Personerna bakom de felaktiga råden till äldrevården, socialminister Lena Hallengren och statsepidemiolog Anders Tegnell, anser sig inte ha något som helst ansvar för sitt respektive ansvarsområde.

Ministern och Tegnell om äldredöden: "Inte ansvariga"

Publicerad 3 april 2020 kl 06.01

Inrikes. Enligt WHO smittar covid-19 redan innan första symptomet, men Folkhälsomyndigheten har kört över WHO och nöjt sig med rådet "stanna hemma om du är sjuk" – även till de som varit i riskområden eller jobbar med riskgrupper. Nu vållar agerandet massdöd på svenska äldreboenden – men varken regeringen eller myndigheten anser sig ha något ansvar för det inträffade.

Gilla artikeln på Facebook

© Jan Norrman

Covid-19 sprider sig nu snabbt över Sverige. Bild från Finspång, Östergötlands län.

En av de som inte är ansvariga, enligt egen uppgift, är socialminister Lena Hallengren (S). När hon intervjuades i Aktuellt på fredagen lade hon istället skulden på arbetsgivarna inom äldreomsorgen, som hon hävdade att måste ha struntat i Folkhälsomyndighetens råd.

– Arbetsgivarna har ett ansvar. Och tror jag att det kommer lite till ytan nu, sade hon.

En annan person som enligt egen uppfattning saknar ansvar för de felaktiga råden är mannen bakom dem, statsepidemiologen Anders Tegnell. När Aftonbladet frågar honom om han har något personligt ansvar för det inträffade svarar han:

– Nej, det är många som jobbar med de här frågorna. Vi har alla ett kollektivt ansvar i samhället för att skydda de äldre.

I sin intervju med Hallengren i Aktuellt konstaterade programledaren Anders Holmberg att omsorgsjätten Attendo frivilligt hade infört ett besöksförbud för flera veckor sedan, innan Folkhälsomyndigheten införde det, och på eget initiativ dessutom löpande tagit tempen på sin personal. Ändå hade smittan nåt Attendos boenden. Men ministern envisades med att antyda att det måste ha varit Attendo som slarvat med Folkhälsomyndighetens råd, och öppnade överhuvudtaget inte för att råden i sig skulle kunna vara felaktiga.

– Jag vill inte recensera någon enskild aktör... men det är ju ett faktum att det är otroligt viktigt att man stannar hemma vid minsta symptom och två dagar efter detta, sade hon.

Attendos vd Martin Tiveus intervjuades också i Aktuellt och enligt honom är hans personal van vid att behöva skydda de äldre från smitta genom isolering under vissa tider på året. Men trots att personalen inte hade visat några sjukdomstecken och trots att rutinerna för anhöriga har följts har smittan kommit in i den ordinarie äldrevården.

– Vi drar slutsatsen att den bärs in av personal som inte uppvisar några symptom men som ändå är smittbärare, sade Tiveus i Aktuellt.

Folkhälsomyndighetens uppfattning, att bara den som har symptom kommer att sprida smittan vidare, saknar stöd hos WHO. Organisationen fick redan i februari in rapporter om att en person i Tyskland hade smittats just av en symptomfri person.

– WHO säger att det kan hända. Men det är väldigt ovanligt och driver inte epidemin, sade Anders Tegnell till SvD då.

Enligt Tegnell var WHO:s bedömning av fallet i Tyskland felaktig.

– Den grundar sig på felaktiga grunddata och man borde backa från den, sade Tegnell.

Sedan dess har den svenska uppfattningen motbevisats helt. Bland annat har USA:s smittskyddsmyndighet CDC publicerat en studie av 468 kinesiska fall där det i 12,6 procent av fallen har konstaterats att smittan överfördes innan smittbäraren fick symptom.

Men trots att Folkhälsomyndigheten idag sannolikt är den enda myndighet i världen som sprider påståendet att coronaviruset inte överförs innan symptom har uppstått utgår regeringen fortfarande från att uppfattningen stämmer. Att den inte visat sig fungera i verkligheten spelar ingen roll för regeringens bedömning, enligt socialminister Lena Hallengren.

– Jag är inte beredd att göra några utvärderingar i det här läget och säga vad som fungerar eller inte, säger hon i Aktuellt.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ökningen av konkurser har upphört

Kraftig minskning i flera branscher.. I Stockholm sjunker nu antalet konkurser med 14 procent.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.