Pilbågsdådet i Norge
Bild från en obekräftad video (nedan) som påstås visa gripandet av gärningsmannen.

Minst fem döda när dansk muslim gick till pilbågsattack i Norge

Publicerad 14 oktober 2021 kl 08.05

Utrikes. En 37-årig dansk konvertit har dödat minst fem personer med pilbåge i Kongsberg utanför Oslo, rapporterar norska TV2. Mannen är gripen och själv oskadd.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Ekstrabladet har mannen en norsk far och en dansk mor.

– Det har varit bekymmer kring radikalisering runt mannen, säger polischefen Ole Bredrup Sæverud vid en pressträff.

Attacken inträffade vid en matbutik som heter Coop Extra. Enligt uppgift till norska VG och NRK har minst fem personer omkommit.

Enligt källor till norska TV2 är mördaren en man som ska ha konverterat till islam. Han ska ha haft flera kontakter med den norska sjukvården.

– Det har varit en allvarlig händelse i Kongsberg. Det är flera döda och skadade, säger Øyvind Aas, vid den norska polisen under en pressträff klockan 22.

– Vid sådana här händelser är det självklart att utreda om det rör sig om ett terrordåd. Men det är för tidigt att säga något om motivet, säger han vidare.

Militär har sökt igenom centrala Kongsberg.

– Mannen är gripen, det finns inget aktivt sök efter fler personer. Det är en person som utfört handlingarna själv, säger Aas.

En civil polis som handlade i butiken på ledig tid besköts av gärningsmannen. Polisen vårdades i natt tillsammans med en annan skadad på intensivvårdsavdelning.

Ingen av de två skadade ska ha ett livshotande tillstånd.

Den gripne mannen greps och togs till förhör utan att själv skadas.

– Jag har pratat med min klient och vi har blivit förhörda, säger 37-åringens advokat Fredrik Neumann till VG vid 05-tiden utanför Drammen polisstation.

Larmet nådde polisen 18.13 på onsdagskvällen men det tog över en halvtimme, till 18.47, innan mannen kunde gripas.

Gärningsmannen ska ha förflyttat sig över ett stort område och skjutit folk. Det finns därför mer än en brottsplats i ärendet. Bland annat ska pilar ha skjutits in i Coop Extra-butiken.

Universitetssjukhuset i Oslo har skickat åtta ambulanser och tre ambulanshelikoptrar till Kongsberg, uppger nyhetsbyrån NTB.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.