Mobbade pojkar mår bättre av idrott

Publicerad 6 juli 2014 kl 11.33

Samhälle. Mobbade pojkar som idrottar regelbundet löper mindre risk att drabbas av psykisk ohälsa, visar en ny stor studie från Göteborgs universitet.

Gilla artikeln på Facebook

I den nu aktuella studien har föräldrar till 6.000 nordiska barn svarat på frågor. Resultaten visar att 15 procent av pojkarna och 13 procent av flickorna, enligt sina föräldrar, är mobbade.

– All form av mobbing – fysisk, verbal, indirekt eller relationell – är skadlig för barn. Däremot visar vår studie att det inte är alla mobbade barn som utvecklar symtom på allvarlig psykisk ohälsa, säger forskaren Ylva Bjereld i ett pressmeddelande.

Av de mobbade tonårspojkarna visade 44 procent förekomst av psykisk ohälsa, motsvarande siffra bland flickorna var 36 procent. Men de mobbade pojkar som idrottade minst en gång i veckan visade lägre förekomst av psykisk ohälsa.

– De hade 1,7 gånger högre odds att må psykiskt bra än de som inte idrottade. För mobbade flickor däremot var idrottsaktivitet inte en skyddande faktor.

Förklaringen till att idrott inte skyddar flickor mot psykisk ohälsa tros ligga i att flickor och pojkar utövar olika typer av idrott.

– Grovt generaliserat vet vi sedan tidigare att lagidrotter sätter individen i ett socialt sammanhang, vilket är bättre för hälsan än individuella sporter, säger Ylva Bjereld.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0