Sverige & invandringen
Justitieministern hyllar den nya anläggningen i Skåne.

Morgan Johansson bygger jättefängelse i Trelleborg

Publicerad 16 juni 2020 kl 17.41

Inrikes. Sveriges nästa största fängelse ska byggas i skånska Trelleborg. Det blev klart efter att Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren och kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg, Mikael Rubin (M), idag skrev under ett "historiskt samverkansavtal", som det heter på Kriminalvårdens hemsida. Anstalten kommer inhysa 300 interner och beräknas vara klar år 2027.

Gilla artikeln på Facebook

Idag kom beskedet att Sverige får ett nytt stort fängelse i Trelleborg i södra Skåne. Anstalten ska ha plats för 300 interner, vilket gör det till landets näst största fängelse.

Fängelset kommer byggas en bit utanför Trelleborgs stadskärna och säkerheten blir den näst högsta, klass 2.

– Att vi nu har undertecknat ett samverkansavtal med Trelleborgs kommun är mycket glädjande. Det är ett viktigt steg mot fler anstalts- och häktesplatser och ett led i arbetet för ett tryggare samhälle, säger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren.

– Kriminalvården behöver växa för att möta ett ökat klientinflöde. Vi planerar för 2.000 nya, ordinarie platser i anstalter och häkten inom en tioårsperiod. Den nya anstalten är en viktig del av den satsningen, här skapar vi bättre förutsättningar för att bedriva modern kriminalvård med ett återfallsförebyggande innehåll, fortsätter han.

Enligt Kriminalvården har en ny anstalt i södra Sverige diskuterats under många år och fler andra skånska kommuner har också visat sitt intresse. Men valet föll alltså till slut på Trelleborg.

Detta förklaras med att kriminalvård är en "personalintensiv verksamhet" och därför har Trelleborgs närhet till storstaden Malmö med goda kommunikationsmöjligheter spelat en stor roll. Den nya anläggningen beräknas skapa hundratals nya jobb, framför allt kriminalvårdare men även kockar, sjuksköterskor, lärare och transportpersonal.

"Kriminalvården är också en viktig samarbetspartner för det lokala näringslivet", påpekas det på hemsidan.

– Att anläggningen även ska innehålla häktesplatser är viktigt för att avlasta de hårt belastade häktena i Skåne. Ytterst handlar det om att hela rättskedjan ska vara stark, säger Martin Holmgren.

Målet är att anstalten ska stå färdig hösten 2027. Och Sveriges justitieminister Morgan Johansson är överlycklig.

"Kriminalvården växer! Idag blev det klart att en ny stor anstalt ska byggas i Trelleborg. En stor investering som innebär 300 anstalts- och häktesplatser och hundratals jobb! Mycket bra! Det här är särskilt välkommet med tanke på att ökad brottsbekämpning och straffskärpningar framför allt avseende gängkriminalitet lett till att vi nu har en mycket hög beläggning i Kriminalvården", hävdar han på Twitter.

Men i hans kommentarsfält är alla inte lika imponerade.

"Är det något att vara glad över, att kriminalvården växer?", skriver en person.

"Varför är du glad över att Sverige måste bygga nya fängelser? Jag hade hellre sett att Sverige hade sluppit det", heter det också.

"Kriminalvården växer?! Tjohoo liksom", skriver signaturen Pelle.


Stor guide: Bli helt ospårbar online. Uttryck dig fritt och riskfritt på nätet – vi lär dig använda enkla tekniken som inte ens NSA rår på.552 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.