Morgan Johansson och Richard Jomshof.

S kräver att regeringen avsätter Jomshof

Publicerad 27 juli 2023 kl 15.29

Inrikes. Den tidigare justitieministern Morgan Johansson (S) kräver nu att statsminister Ulf Kristersson ingriper för att "byta ut" justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD). Även S-ledaren Magdalena Andersson kräver Jomshofs avgång.

Dela artikeln

"Jomshof kan inte sitta kvar. Statsministern måste agera för att byta ut honom", skriver Morgan Johansson på Twitter.

Bakgrunden är att SD-toppen i ett inlägg skriver att "islamister, med hjälp av en lång rad medlöpare, nu arbetar målmedvetet för att islamisera Sverige".

Richard Jomshof fortsätter:

"Jag håller med om att vi behöver en 'bredare dialog', en dialog om hur vi demokratiserar den muslimska världen. Eller varför inte en dialog om islam, denna antidemokratiska, våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed."

Enligt Morgan Johansson är Jomshofs inlägg "helt omdömeslöst".

"Att i rådande läge trissa upp konflikten ytterligare med aggressiv antimuslimsk hatpropaganda kan förvärra säkerhetsläget", skriver S-toppen.

En användare som beskriver sig som pensionerad statstjänsteman svarar Johansson på följande vis:

"Hur menar du att statsministern ska agera för att byta ut en ordförande utsedd av riksdagen? Får jag kanske läsa grundlagen för dig: Riksmötet är Sveriges högsta beslutande organ!"

Enligt praxis fördelas ordförandeposterna i utskotten mellan riksdagens partier i proportion till deras mandat i riksdagen och efter samråd med partistyrelserna.

Även Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson krävers Jomshofs avgång. I ett inlägg på Instagram skriver hon:

"Jomshof har uppviglat till bokbål vid flera tillfällen och går i direkt polemik med den muslimska världen. Kristersson måste orka ta ansvar för hela sitt regeringsunderlag – för Sveriges säkerhet bör Richard Jomshof lämna sin post som ordförande i justitieutskottet."

Richard Jomshof kommenterar avgångskravet i ett mejl till Aftonbladet:

"Med tanke på det komplicerade och känsliga läge Sverige befinner sig i är det ansvarslöst av Morgan Johansson att försöka vinna politiska poäng på det här sättet. I detta läge, och i ljuset av de diskussioner som nu förs, är det extra viktigt att vi står upp för svensk yttrandefrihet och demokrati."


Nyheter från förstasidan

Alla invandringskritiska tidningar blir av med mediestödet

Nya Tider, Bulletin, Insikt24 med flera. Går miste om bidragen med nya mediestödet, som presenteras idag.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.