Morgan Johansson (S): När invandringen ökat, har brotten minskat

  • Tobias Andersson (SD): "Kan du erkänna att det finns svenskfientlighet?"
  • Morgan Johansson (S): "Ni hetsar mot invandrare!"
Publicerad 12 juni 2020 kl 17.26

Utrikes. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Tobias Andersson anklagar nu regeringen för att främja svenskfientliga brott och rasism.
– Kan Morgan Johansson, av respekt för offren, åtminstone erkänna att svenskfientlighet finns?
Till slut fick SD-politikern justitieministern säga att svenskfientliga brott ska straffas "mycket" hårt.

Dela artikeln

Löfvenegeringen förringar svenskfientligheten och driver en politik som leder till mord på svenskar.

Det förklarade Sverigedemokraternas Tobias Andersson i en interpellationsdebatt mot justitieminister Morgan Johansson (S). Men regeringen har vägrat erkänna och vidta åtgärder mot svenskfientliga brott.

– Vad är då orsaken till svenskfientligheten bland vissa invandrarungdomar? En stark orsak är att vi har importerat ett dominans- och hedersbeteende från kulturer där dessa inslag fortsatt är centrala. Notan för denna naivitet får nu svenska ungdomar stå för när de misshandlas, rånas, våldtas och förnedras, sade SD-politikern.

– Att den vänsterextrema organisationen Black lives matter nu har fått fäste i Sverige lär knappast förbättra situationen. Utöver att hata och angripa polisen har dessa demonstrationer präglats av en kollektiv skuldbeläggning av vita. I Göteborg skreks bland annat "White motherfuckers" återkommande.

Andersson påpekade att han inte kan förstå BLM:s besatthet av hudfärg.

– Men det kan tydligen regeringen, fortsatte han. Inrikesminister Mikael Damberg valde nyligen att retweeta ett inlägg på den svenska poliskvinna som höll en skylt med "Vit tystnad är våld", med budskapet att det var klokt och modigt av henne. Jag tycker varken det är klokt eller modigt att skuldbelägga alla vita och därmed spä på svenskfientligheten.

Tobias Andersson tycker det är hemskt att brottslingen George Floyd, som dog i samband med ett polisingripande i Minneapolis i USA den 25 maj, inte kunde andas.

– Men det finns fler som inte kan andas, fler vars öden torde vara mer relevanta i en svensk kontext. Tommie Lindh kan inte andas. Wilma Andersson kan inte andas. Ebba Åkerlund kan inte andas. Carola och Emil Herlin kan inte andas. Elin Krantz kan inte andas. Och detta är bara ett axplock av dem som inte kan andas men som kanske hade kunnat göra det om det förts en annan politik.

– Därutöver tillkommer alla de som överfallits, misshandlats eller våldtagits av människor som inte borde ha varit i Sverige från första början. Kan Morgan Johansson, av respekt för offren, åtminstone erkänna att svenskfientlighet finns och är ett problem?

Men något sådant erkännande kom inte, inte direkt i varje fall.

– För mig spelar det ingen roll om du är svart eller vit, svarade statsrådet. Begår du brott ska du buras in, det är så en rättsstat agerar. Det är inte brotten ni är emot, utan invandringen. Ni försöker hetsa mot invandrare.

– Jag tror egentligen inte Tobias Andersson bryr sig om brottsoffren det allra minsta. Då hade han reagerat på helheten, på alla som utsätts för brott.

Enligt Johansson stämmer det inte att ungdomsbrotten har ökat till följd av invandringen, tvärtom.

– Det är en del i Sverigedemokraternas bild att vi har en kraftig ökning av ungdomsbrott och att det beror på invandringen. Jag pekar på att den bilden inte stämmer. Det är snarare tvärtom, säger han.

– Allt tyder på att ungdomsbrottsligheten de senaste tio åren har gått ner, samtidigt som antalet invandrare och asylsökare har ökat kraftigt.

Andersson tillbakavisade då ministerns påstående och påpekade att ungdomsrånen dubblerades mellan 2016-2019. Johansson upprepade att SD-politikern bara "ute efter att hetsa mot invandrare".

Men till slut valde statsrådet ändå att ta ordet svenskfientlighet i munnen.

– Om man begår ett brott där motivet är invandrarfientlighet ska straffrätten se mycket strängt på det. Om motivet är svenskfientlighet ska straffrätten också se mycket strängt på det.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.