Mossadarab nekas svenskt medborgarskap

Publicerad 10 februari 2024 kl 12.56

Utrikes. En arab som tidigare varit informatör åt Israels underrättelsetjänst Mossad nekas svenskt medborgarskap, skriver Sydsvenskan. Bestämmelsen har tidigare använts för att neka KGB-anknutna personer medborgarskap.

Dela artikeln

I beslutet konstaterar Migrationsverket bland annat att Israels underrättelsetjänst begår ”allvarliga kränkningar mot mänskliga rättigheter, däribland godtyckliga fängslanden, oproportionerlig våldsanvändning, tortyr och annan grym, omänsklig och förnedrande behandling.”

Den som varit verksam i en sådan organisation kan inte bli svensk medborgare under sina första 25 år i Sverige, enligt ett regeringsbeslut från den 2 september 2004.

Den sökande araben har sedan några år tillbaka bott i Sverige och beskriver sig själv som en "hederlig medborgare".

I en intervju med Sydsvenskan berättar tjänstemannen som fattade beslutet varför mannen nekas svenskt medborgarskap.

– Självklart anser inte Israel att detta är en korrekt bedömning. Men Migrationsverket är en fristående myndighet och jag känner mig trygg med beslutet och det är överklagningsbart, säger tjänstemannen tidningen.

Migrationsverkets beslut har prövats av Migrationsdomstolen. Domstolen har tidigare funnit att den som jobbat åt KGB och NKVD kan nekas medborgarskap på samma grund.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.