Musks AI-utmanare mer vänsterextrem än ChatGPT

Publicerad 10 december 2023 kl 09.33

Utrikes. Elon Musks nya AI-robot Grok är mer vänster än den notoriskt vänsterextrema chattbotten ChatGPT, enligt en forskare.

Dela artikeln

David Rozado, en forskare inom visuell analys, testade att utsätta Grok för flera typer av ideologiska frågesporter och fick hela tiden liknande resultat.

Grok var "etablissemangsliberal", "vänsterliberal" och – kanske mest fördande för Musks konservativa fanbase – "progressiv".

Musk har upprepade gånger varnat för en "Terminator-framtid" där den mänskliga civilisationen förstörs av artificiell intelligens.

I mars undertecknade han ett öppet brev där han krävde ett sex månaders stopp för större AI-utveckling, men backade snart från kraven och etablerade istället xAI, en egen AI-startup.

Tesla-magnaten lanserade chattroboten Grok förra månaden som en tuffare och mindre politiskt korrekt utmanare till ChatGPT, som blivit ökänd för sin etablissemangstillvända och ofta vänterradikala profil.

Systemet påstås ha "realtidskunskap om världen", som inhämtas via X, tidigare Twitter.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.