Toaletten som Mustafa (till höger) våldtog flickan i.

Mustafa våldtog 12-åring – döms till genussamtal

Publicerad 21 oktober 2020 kl 14.50

Inrikes. Mustafa från Syrien våldtog en 12-årig flicka på en utomhustoalett vid en lekplats i Borås. Eftersom han påstår att han endast var 17 år vid brottstillfället slipper han fängelse och utvisning. Istället får blir straffet en kort tids ungdomstjänst samt ungdomsvård med samtalsträffar om "genus och normer".

Dela artikeln

Mustafa och flickan hade före våldtäkten haft kontakt med varandra på Snapchat. Enligt domen har han uppgett att kontakten med flickan syftade till att velat "få en vän med vilken han kunde öva sin svenska".

Den 27 februari 2020 stämde de träff i Annelundsparken i Borås. Vid en lekplats tog han in henne på en kommunal utomhustoalett och våldtog henne.

– Jag sa att jag inte ville men så drog han tag i mig och höll fast mig. Han är mycket starkare än mig och han är typ en och nittio, han är jättelång också så jag kunde inte liksom... Jag försökte dra ifrån mig och då började han liksom ta av mina kläder och grejer och jag bara sluta asså jag vill inte, sluta på riktigt och då fick jag panik och till slut så orkade jag inte göra motstånd, berättade flickan i polisförhör.

Mustafa har nu dömts till ungdomsvård och 150 timmars ungdomstjänst för våldtäkt mot barn samt sexuellt ofredande.

Eftersom Mustafa uppger att han var 17 år när våldtäkten begicks anser Borås tingsrätt att brotten med hänsyn till hans ålder vid gärningen egentligen har "ett straffvärde som uppgår till åtta månaders fängelse".

Men, fortsätter tingsrätten:

"Av inhämtat yttrande från socialtjänsten framgår att Mustafa har ett särskilt vårdbehov och att han samtyckt till det ungdomskontrakt innefattande tio samtalsträffar som socialtjänsten föreslagit. Tingsrätten anser mot den bakgrunden att den lämpligaste påföljden är den föreslagna ungdomsvården."

På de samtalsträffar som Mustafa ska genomgå ska han bland annat få prata om "genus och normer", vilket Nyheter Idag tidigare har uppmärksammat.

Domaren Magdalena Davidsson har skrivit under domen.


Nyheter från förstasidan

Fler dömda iranier vill slippa fängelse efter Kristerssons uppgörelse

"Det är diskriminering". Kritik mot att regeringen inte lyckades tömma alla iranska fängelser på svenska medborgare.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.