Myndighet varnar för högerextrema naturbilder

Publicerad 21 december 2020 kl 10.29

Inrikes. Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har nu kartlagt så kallad högerextrem ekofascism genom att studera över 1.000 bilder på meddelandetjänsten Telegram, uppger Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i sin rapport "Ekofascism – En studie av propaganda i digitala miljöer" som Totalförsvarets forskningsinstitut kartlagt "ekofascistisk propaganda".

Närmare bestämt har man studerat drygt 1.000 bilder på meddelandetjänsten Telegram.

Enligt myndigheten handlar ekofascismen om en oro för överbefolkning på grund av invandring.

Ekofascisterna vill reducera antalet människor för att uppnå en balans i ekosystemet, hävdar FOI. Det finns inga etiska hinder för att döda människor, och pandemier, svältkatastrofer och massmord välkomnas.

Det drivande temat är "utopier".

– Det är vackra naturbilder som beskriver en drömvärld, säger Lisa Kaati, en av rapportförfattarna, till Ekot. De våldsuppviglande bilderna består framför allt av män som är ute i naturen, kryddade med citat om att man ska agera.

Kaati är nu orolig för att unga människor ska påverkas av bilderna, eftersom de är så tydliga.

"Vi har genomfört en tematisk analys av strax över 1000 bilder från meddelandetjänsten Telegram. Analysen visar att den ekofascistiska propagandan domineras av utopiska bilder av vackra landskap och människor som lever enkla liv i en oförstörd natur, ofta med infogade fornnordiska eller nationalsocialistiska symboler. Det är också vanligt med våldsromantiserade bilder av maskerade beväpnade män i naturmiljöer, liksom uppmaningar till våldshandlingar. Till stor del tycks den ekologiska retoriken vara ett sätt att förpacka nationalsocialistiska och rasideologiska tankar i en mer lockande och angelägen form", står det i rapporten.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.