Coronaeuforin på börsen

Nasdaq nådde alla tiders rekord

Publicerad 10 juni 2020 kl 01.20

Ekonomi. Det tog mer än 20 år, men på tisdagen spräckte USA-börsen Nasdaqs tekniktunga kompositindex för första gången drömgränsen på 10.000 punkter. Det innebär att indexet har dubblats i värde sedan toppnoteringen i början av år 2000.

Gilla artikeln på Facebook

Det så kallade kompositindexet har alltsedan sekelskiftet mest framstått som en sorgerlig historia då det efter IT-kraschen år 2000 dröjde hela 18 år innan investerarna som köpte in sig på toppen hade fått tillbaka sina pengar, räknat i inflationsjusterade tal. Det blev nämligen en L-formad återhämtning den gången.

Men tack vare corona ser det nu riktigt ljust ut för aktieägarna på Nasdaq. Bakom den V-formade återhämtningen denna gång ligger i första hand inte viruset självt, utan den amerikanska centralbanken Federal Reserve, som har använt coronakrisen för att lyfta in den amerikanska ekonomin i ett nytt lånerally och – hoppas man – en ny skön högkonjunktur. I huvudsak handlar det om stimulanser genom att skapa pengar ur tomma intet och investera dem på bland annat företags­obligations­marknaden och i amerikanska statspapper.

Ägarfamiljernas tid
I Sverige har staten å sin sida använt coronakrisen för att hjälpa det socialdemokratiska kungadömets mest inflytelserika ägarfamiljer att tränga undan mindre företag från marknaden. Närmare bestämt har Riksbanken köpt företagscertifikat för 32 miljarder kronor av några få av landets största företag, samtidigt som Sveriges drygt en miljon småföretag har fått dela på 940 miljoner kronor i skattepengar.

Systemet har anklagats för att vara orättvist, i synnerhet eftersom entreprenörer sedan länge betalar en avsevärt högre skatt än ägarfamiljer till följd av de socialdemokratiska så kallade 3:12-reglerna.

Trots att västländerna spenderar coronapengarna på olika sätt har i princip samtliga kraftigt ökat sina statliga stimulanser under coronapandemin. Utvecklingen har fått experter att varna för att det till synes ohämmade penning­skapandet inte kan hålla i längden, och att dollarn och många andra valutor nu hotas av snabb inflation.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Historikern Christopher Lasch hjälper oss förstå explosiva läget efter USA-valet.0 Plus

Vetenskap

Svenskt rymdinstrument ska leta liv på Jupiters månar. "Vore fantastiskt identifiera något slags spår av liv."0 

Svenska astronomer: Vi har hittat mystiska radiosignalernas källa. Regelbundna "meddelandena" från yttre rymden har gäckat forskarna i åratal.0 Plus

Kultur