Coronaeuforin på börsen

Nasdaq nådde alla tiders rekord

Publicerad 10 juni 2020 kl 01.20

Ekonomi. Det tog mer än 20 år, men på tisdagen spräckte USA-börsen Nasdaqs tekniktunga kompositindex för första gången drömgränsen på 10.000 punkter. Det innebär att indexet har dubblats i värde sedan toppnoteringen i början av år 2000.

Gilla artikeln på Facebook

Det så kallade kompositindexet har alltsedan sekelskiftet mest framstått som en sorgerlig historia då det efter IT-kraschen år 2000 dröjde hela 18 år innan investerarna som köpte in sig på toppen hade fått tillbaka sina pengar, räknat i inflationsjusterade tal. Det blev nämligen en L-formad återhämtning den gången.

Men tack vare corona ser det nu riktigt ljust ut för aktieägarna på Nasdaq. Bakom den V-formade återhämtningen denna gång ligger i första hand inte viruset självt, utan den amerikanska centralbanken Federal Reserve, som har använt coronakrisen för att lyfta in den amerikanska ekonomin i ett nytt lånerally och – hoppas man – en ny skön högkonjunktur. I huvudsak handlar det om stimulanser genom att skapa pengar ur tomma intet och investera dem på bland annat företags­obligations­marknaden och i amerikanska statspapper.

Ägarfamiljernas tid
I Sverige har staten å sin sida använt coronakrisen för att hjälpa det socialdemokratiska kungadömets mest inflytelserika ägarfamiljer att tränga undan mindre företag från marknaden. Närmare bestämt har Riksbanken köpt företagscertifikat för 32 miljarder kronor av några få av landets största företag, samtidigt som Sveriges drygt en miljon småföretag har fått dela på 940 miljoner kronor i skattepengar.

Systemet har anklagats för att vara orättvist, i synnerhet eftersom entreprenörer sedan länge betalar en avsevärt högre skatt än ägarfamiljer till följd av de socialdemokratiska så kallade 3:12-reglerna.

Trots att västländerna spenderar coronapengarna på olika sätt har i princip samtliga kraftigt ökat sina statliga stimulanser under coronapandemin. Utvecklingen har fått experter att varna för att det till synes ohämmade penning­skapandet inte kan hålla i längden, och att dollarn och många andra valutor nu hotas av snabb inflation.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Video: Machetegänget stampar pojken i huvudet – gång på gång

"Vem sa du horunge till?" Polisen vädjar om hjälp med att hitta gärningsmännen.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Mer från Ekonomi

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur

Skattefinansierad talboksinläsare somnade mitt i boken. Snarkade ljudligt under ”Natt i Caracas” av Karina Sainz Borgo.0 

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0