"Jag menar att den strategi som vi valt har varit rätt", säger Löfven i TV4.

Nästan 5.000 döda – Löfven: "Rätt strategi"

"Har lyssnat på expertisen"

Publicerad 6 juni 2020 kl 11.47

Inrikes. Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) ångrar inte regeringens så kallade "strategi" mot coronaviruset. Han har nämligen lyssnat på "expertisen", hävdar han i TV4 på nationaldagen.

Gilla artikeln på Facebook

Stefan Löfven lever livet ute på landsbygden i Harpsund, som är den officiella rekreationsbostaden för Sveriges statsministrar.

Det framgår av ett gladlynt inslag i TV4 på nationaldagen, där Löfven promenerar och skrattar ihop med programledarna Jenny Strömstedt och Steffo Törnqvist.

Statsministern bjuds också på så kallad "6 juni-bakelse".

På frågan om regeringen borde ha agerat "tuffare" mot det dödliga coronaviruset, blir svaret nekande.

– Jag menar att den strategi som vi har valt har varit rätt, säger Löfven i TV4-programmet "Statsministern på Harpsund".

– Sen kan man inom den fundera på ehhh... Till exempel har äldreomsorgen bevisligen inte... där var fanns inte beredskapen. Men att se till att begränsa smittan och hur ska man då göra det? Ja, för mig är det naturligt att också i en kristid lyssna på den expertis som finns, fortsätter han.

Enligt Löfven har Folkhälsomyndigheten stor kunskap och daglig kontakt med bland andra Världshälsorganisationen, WHO.

Angående det faktum att Sverige har haft världens högsta dödstal i covid-19, säger Löfven att man i dagsläget inte kan jämföra olika länder med varandra. Det tar tid innan man kan göra det, påstår han. Han anser också att anställningsvillkoren och utbildningen inom äldrevården måste förbättras. för att förhindra att något liknande inträffar igen.

När Sveriges ekonomi sedan drar igång, efter att coronakrisen är över, ska fokus läggas på att bekämpa "klimatförändringar", enligt statsministern. Den frågan har inte blivit mindre viktig, hävdar han.

I skrivande stund har 4.674 personer i Sverige dött av covid-19. Samtidigt har övriga Norden pressat ned den dagliga dödssiffran mot noll. I Sverige dör fortfarande i genomsnitt nästan 50 personer om dagen i corona, enligt Folkhälsomyndighetens senaste pressträff på fredagen.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Danmark: Nu drar vi in uppehållstillstånden för syrierna – "De ska självklart åka hem"

Kriget är slut – nu ska de hem. Danska S-regeringen beordrar sitt migrationsverk att ompröva redan fattade asylbeslut.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.