Chelsea Manning sitter fängslad efter att ha offentliggjort dokument som innehöll bevis på möjliga människorättskränkningar och brott mot folkrätten. Genom att sprida informationen genom Wikileaks avslöjade Manning övergrepp som begåtts av USA:s armé, företag som hyrts in av USA samt irakiska och afghanska trupper som verkat tillsammans med amerikanska styrkor.
– Det är fruktansvärt upprörande att Chelsea Manning tynar bort i en fängelsecell samtidigt som de hon hjälpte till att avslöja, de som möjligtvis är skyldiga till människorättsövergrepp, åtnjuter straffrihet, säger Erika Guevara Rosas, chef för Amnestys Amerikaavdelning i ett pressmeddelande.
Efter att ha fällts för 20 separata åtalspunkter dömdes Chelsea Manning till 35 års fängelse. Innan domen hade Chelsea Manning redan suttit fängslad i tre år inför rättegången, däribland 11 månader under förhållanden som FN:s speciella sändebud mot tortyr beskrev som grymma och inhumana.
Chelsea Manning har vidhållit att dokumenten läcktes till Wikileaks i allmänhetens intresse och för att skapa en meningsfull debatt kring priset för krigföring och militärens agerande i Irak och Afghanistan. Bland det mest anmärkningsvärda i materialet som läcktes var en tidigare okänd videofilm över hur journalister och andra civila dödas i en amerikansk helikopterattack.
– Den amerikanska regeringen verkar inte kunna prioritera. Genom Chelsea Mannings hårda straff skickar de en signal om att visselblåsare inte tolereras. Att inte utreda de anklagelser som följde Chelsea Mannings avslöjanden innebär i sin tur att de som eventuellt är ansvariga för brott mot folkrätten, bland annat tortyr och påtvingade försvinnanden, kommer undan helskinnade, säger Erika Guevara Rosas.