Asylsökare som tagit sig illegalt till Australien placeras sedan tidigare i ett läger i u-landet Papua Nya Guinea medan deras asylansökan prövas. Och om de faktiskt får asyl – vilket kan ta några år – så kommer de ändå inte att få komma in i Australien. Istället tänker landet köpa uppehållstillstånd åt dem i Kambodja eller Filippinerna.
Ett avtal med Kambodja är redan påskrivet och förhandlingar med Filippinerna pågår fortfarande, skriver The Guardian.
Avtalet med Kambodja tillkom förra året, då Kambodja fick rätt till bistånd med 242 miljoner kronor under de följande fyra åren. Endast fyra personer har emellertid skickats till Kambodja hittills.
Australiens regering har sedan tidigare gjort upp med Papua Nya Guinea och Nauru om att dessa fattigare länder ska ta emot asylsökare för tillfällig lägerplacering. Syftet är att få asylsökare att begripa att det inte är någon idé att ge sig ut på livsfarliga sjöresor mot Australien om syftet är ett bättre liv.
Beskedet är ett bakslag för de ca 600 asylsökare som har väntat i två år i lägret på Papa Nya Guinea, och trott sig äntligen få komma till Australien.
Sedan tidigare stoppar den australiensiska militären asylsökare ute till havs och skickar tillbaks dem till ursprungslandet. Det är först om ursprungslandet inte det kan fastställas som de förs till uppsamlingslägren på Papau Nya Guinea där deras ansökningar prövas.
De nya reglerna är en del av ett lagstiftningspaket som går ut på att färre flyktingar ska dö på havet under sin illegala färd mot ett bättre liv. Det påbörjades vid inledningen av 2000-talet under namnet Pacific Solution ("Stillahavs-lösningen").
I korthet går paketet, som trädde i kraft helt först 2013, ut på att inga båtflyktingar ska tillåtas på Australiens fastland över huvud taget. De ska stoppas och föras till tredje världen för utredning. De som har genuina asylskäl får möjlighet att bosätta sig i säkra länder i tredje världen, som Australien betalar för.
Förändringarna har drastiskt minskat antalet dödsfall till sjöss eftersom asylsökare helt enkelt väljer andra länder att ta sig till numera. Idag har det gått ett år sedan den senaste asylbåten ankom illegalt till Australien.