"Oerhört stötande" att M vill höja straffet för våldtäkt

Publicerad 28 juli 2019 kl 20.49

Inrikes. Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokat­samfun­det, är riktigt upprörd över Moderaternas förslag att höja minimistraffet för våldtäkt, rapporterar Expressen.

Dela artikeln

"Vi behöver ta krafttag för att komma till rätta med sexual­brotten", skriver Mode­raternas rätts­politiske talesman Johan Forssell i en debatt­artikel i Aftonbladet.

Forssell, som vill höja minimistraffet för våldtäkt från två till tre års fängelse, konstaterar att det anmäls drygt 20 våldtäkter om dagen i Sverige idag.

"Dagens minimistraff på två års fängelse speglar inte alls brottets allvar. Två års fängelse är dessutom innan både villkorlig frigivning och olika former av straffrabatter, till exempel på grund av gärningsmannens ålder. I praktiken kan därför det avtjänade straffet bli betydligt kortare", skriver han.

Argumentationen får Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg, 66, att se rött.

"Denna aningslösa argumentation för högre straff. Vet Johan Forsell vad begreppet våldtäkt betyder? Jag hoppas att regeringen inte viker sig ytterligare för dessa missriktade påtryckningar", skriver Ramberg på Twitter.

För Expressen utvecklar hon sitt resonemang.

– Att höja lägsta straffet för våldtäkt till tre år, det tycker jag är oerhört stötande. Särskilt i ljuset av att våldtäktsbegreppet är väldigt utvidgat och omfattar en rad gärningar eller handlingar som i min mening inte kan ha ett lägsta straffvärde på tre års fängelse, säger Anne Ramberg till Expressen.

Johan Forssell "tackar" på Twitter 66-åringen för hennes utspel.

"Tack till Advokatsamfundets generalsekreterare som en sen lördagkväll har vänligheten informera mig om att jag både är aningslös, missriktad och uppenbart okunnig. Önskar dig en riktigt trevlig söndag Anne", skriver M-politikern.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0