Om "barn" är kriminella ska hela familjens hyreskontrakt köras i papperstuggen, enligt regeringens förslag.

Finansvänstern vill inte vräka kriminella familjer

Publicerad 5 mars 2023 kl 09.20

Inrikes. Företrädare för Sveriges mäktigaste fastighetsfamiljer är skeptiska till förslaget om att vräka föräldrarna när "barnen" i en familj begår brott, rapporterar Dagens Industri. Det M- och SD-understödda förslaget tas emot ljummet bland de superrika.

Dela artikeln

Regeringen ger nya direktiv till en utredning av hyreslagen, som syftar till att ge fastighetsägare möjlighet att vräka hyresgäster som tillåter att barn begår grova brott i hemmet.

Detta är ett svar på den växande gängkriminaliteten och säkerhetsproblemen som uppstår på grund av hemmavarande barn som använder sina rum som depåer för narkotikaförsäljning, skjutvapen och sprängmedel.

Enligt nuvarande lagstiftning anses inte säkerhetsproblem och otrygghet som orsakas av hemmavarande barn utgöra grund för vräkning.

Tidö-partierna, inklusive Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, vill ändra på detta. Hyresgäster har idag ansvar för att se till att andra personer som bor eller vistas i lägenheten inte orsakar störningar för andra boende, och Tidö-partierna anser att detta ansvar även måste gälla barn.

Förslaget innebär att den statlige utredaren Thomas Edling nu måste utvidga vräkningsgrunderna i den nya hyreslag som han väntas presentera den 1 september i år.

Fastighetsbranschen är dock skeptisk till regeringens nya linje, medan vissa kritiker på vänsterkanten ifrågasätter om ett kollektivt ansvar för föräldrars och syskons brottslighet är lämpligt.

– Ska syskon som försöker leva laglydigt straffas? säger en företrädare för finansfamiljen Mattssons fastighetsjätte Einar Mattsson AB i Dagens Industri.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Efter händelsen vid grundskolan. Polisens bild från gripandet väcker förfäran.0 Plus

Vetenskap

Genombrott för nästa generations digitala skärmar. "Nu har vi visat att det går att göra."0 

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0